14 Şubat 2010 Pazar

"Yasal" yaban keçisi katliamı

AVCILIK BİR SPOR DEĞİL, KATLİAMDIR !

Halen bir spor olarak görülen ve silah endüstrisinin en önemli pazarlarından görülen avcılık, yeni düzenlemelere ve yasaklara karşı hızını kesemiyor. Rekor kırma isteğiyle yanıp tutuşan avcıların çoğunluğu önlerine gelen her hayvanı öldürmekten zevk alıyor. Bu kanlı "spor"la birlikte yerleşim alanlarının ormanlar içine zorla sokulması, ormanların talan edilebilmesi için çıkarılan mevzuatlar, insandan farklı diğer canlıları yok sayan çözümler, yabanî yaşamı bitirme noktasına getirdi. Bunun bir örneğini aşağıdaki haberde görebilirsiniz.

Prof. Dr. Eflatun Adam ve İstanbul Üniversitesi'nden iki akademisyenin avcıların kişilik özellikleriyle ilgili yaptıkları araştırmayı okumak için tıklayın.

Artvin'in Yusufeli ilçesinde avlanan 12 yaşındaki yaban keçisi herkesin ilgi odağı oldu.

Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda 23 bin 500 hektar alanda yapılan yaban keçisi avı için bu yıl 5 kota belirlenirken, sahada yaklaşık 570 adet yaban keçisi bulunuyor.

Çoruh Vadisi'nde işadamı Adem Yılmaz tarafından avlanan 12 yaşındaki yaban keçisi herkesin ilgi odağı oldu. Yaban keçisi için devlete 600 YTL ödeyen Yılmaz, yasal olarak avladığı yaban keçisinin etinden yararlanmayı düşündüğünü söyledi.

Bu arada Milli Parklar mühendislerinden Mustafa Temel, yaban keçilerinin ömürlerinin 14-15 yıl arasında değiştiğini belitti. Avın gerçekleştiği sınır 4 köye belirlenen av bedelinin yüzde 45, Çevre ve Orman Bakanlığı'na ise yüzde 55'inin katkı olarak verildiğini ifade eden Temel, çok sayıda avcının avlanmak için müracaat ettiğini sözlerine ekledi.

Bu yılın Ağustos ayında başlayan avlanmanın 2010 yılının Mart ayına kadar devam edeceği öğrenildi.

Kaynak: Kent Haber / Artvin