4 Haziran 2014 Çarşamba

Gezi'de Gözünü Kaybetti, Soruşturma Bitemiyor

Uluslararası Af Örgütü, Gezi direnişi sırasında polis şiddetine maruz kalarak ciddi şekilde yaralanan Hakan Yaman için başlattığı kampanyayla, bağımsız ve tarafsız soruşturma talebinde bulundu.


Minibüs şoförü Hakan Yaman, bir yıl önce mesaisini bitirmiş eve dönerken polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. Bir gözünü kaybetti, şimdi şoförlük yapamayacak durumda.

Uluslararası Af Örgütü, Yaman için başlattığı kampanyayla, “Yaman'a saldıranlar hakkında etkin, bağımsız ve tarafsız soruşturma yapılsın ve sorumlular adalet önüne çıkarılsın” talebini dile getirdi.

Hakan Yaman’a ne oldu?

Af Örgütü’nün başlattığı ve Adalet Bakanlığı’na hitaben yazılan imza metninde, Yaman’ın yaşadıkları detaylı olarak anlatılıyor:

“37 yaşındaki iki çocuk babası, minibüs şoförlüğü yapan Hakan Yaman, 3 Haziran 2013’te mesaisini bitirmiş, İstanbul’un Sarıgazi semtinde bulunan evine dönüyordu. Aracını evinden birkaç sokak öteye park ettikten sonra eve yürümeye başladı. O sırada Demokrasi Caddesi yakınlarında eylemler devam ediyordu.”

“Bundan sonra olanları Hakan Yaman Uluslararası Af Örgütü’ne şöyle anlattı: Birkaç yüz metre ötede çevik kuvvet polisini gördüm. İlk başta tazyikli su sıktılar. Sonra karnıma bir biber gazı kapsülü geldi ama yere düşmedim. Yaklaşık beş polis gelip bana vurmaya başladı. Bir tanesi gözüme bir şey soktu. O sırada yerde hareket etmeden yatıyordum. Bir tanesinin ‘Bu gitti, işini tamamen bitirelim’ dediğini duydum. Beni 10-20 metre kadar sürükleyerek ateşe attılar. Sonra gittiler. Ateşten sürüklenerek çıktım. Daha sonra hastaneye kaldırıldım.”

Görgü tanığı kaydetti

“Adli Tıp raporuna göre Hakan Yaman polis saldırısından dolayı başından ve yüzünden ciddi şekilde yaralandı. Burnu, elmacık kemiği ve çenesi kırıldı. Kafatasından çenesine kadar bir kırık ve ateşe atıldığı için sırtında ikinci derece yanık vardı. Bir gözünü tamamen kaybetti ve diğer gözünde yüzde 80 görme kaybı oluştu. Saldırı sırasında bilincini kaybetmişti.”

“Bir görgü tanığı saldırıyı cep telefonu ile kaydetti. Bu videoda iki çevik kuvvet polisi TOMA’nın yakınında, dört polis de bir kişiyi ateşe sürüklerken görülüyor.”

Hala dava açılmadı

Af Örgütü, saldırının ardından Yaman’ın hayatının tamamen değiştiğini ifade etti:

“Artık hiçbir zaman mesleğini gerçekleştirmek için minibüs kullanamayacak. Eşi Nihal, ‘Çocuklarımız durumdan çok kötü bir şekilde etkilendi’ dedi.”

“Hakan Yaman saldırılardan sonra arka arkaya hayati tehlikesi yüksek olan beş ameliyat geçirdi. Kaybettiği sol gözünün yerine protez göz takıldı. Tedavi süreci ve ameliyatları devam ediyor. Yaman cinayete teşebbüsten dava açtı ancak soruşturma hala tamamlanmadı.”

Af Örgütü: Münferit değil

“Yaman'ın başına gelenler münferit bir polis şiddeti vakası değil. Türkiye Tabipler Odası'nın açıklamalarına göre 10 Temmuz tarihi itibariyle Gezi Olayları sırasında 8 binden fazla kişinin yaralandığı raporlandı. Kuvvetli deliller en az üç kişinin ölümünün polis şiddetinden kaynaklandığını gösteriyor.”

Af Örgütü’nün küresel kampanyası “Haklar için Yaz” kapsamında tüm dünyadan Yaman’a mektup yazılıyor ve talepler Adalet Bakanlığı’na iletiliyor.

* Af Örgütü’nün kampanyasına buradan ulaşabilirsiniz.

* İmza kampanyası için tıklayın.

Kaynak: Bianet