17 Şubat 2011 Perşembe

Zevk için öldürüyorlar



Tunceli'de 15 gün önce Marçik Bölgesi'nde kaçak avcılık yapanların ateşle silahla vurup öldürdükleri bir vaşak bulundu. Jandarma, vaşağı vurulmasıyla ilgili araştırmasını sürdürürken, bu sabah saatlerinde Cumhuriyet Mahallesi Çığ Mevkii'nde vatandaşlar öldürülmüş bir vaşak görünce durumu Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bildirdi. Ekiplerin yaptığı incelemede vaşağın yetişkin bir dişi olduğu ve kaçak avlananlar tarafından ateşli silahla vurularak öldürüldüğü belirlendi.


Dünyada nesil tükenen hayvanların ilk sıralarında yeralan vaşakların Türkiye'deki büyük bölümünün Tunceli'nin Munzur ve Pülümür Vadisi ile Munzur Dağları eteklerinde yaşadıkları sık sık köylüler tarafından görüldüğü belirtildi.


Tunceli Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Koruma Memuru Hasan Boy, son 15 günde 2 vaşağın kaçak avcıları tarafından öldürülmesinin kendilerini üzdüğünü söyledi. Vaşakların neslinin tükendiğini ve insanların bilinçsiz avcılık yaparak bu hayvanları katlettiklerini belirten Boy, "Bazı vatandaşlarımız bunların nesillerinin tükenmek üzere olduğunu bile bilmiyor. Yani tamamen bilinçsiz bir avlanma sonucu katlediliyorlar. Bazı vatandaşlarımızda gizli bir şekilde silah alarak maganda misali araziye çıkarak önüne hangi hayvan gelirse ateş ederek öldürüyor. Bu çok kötü bir avlanma şekli. Son yıllarda yaptığımız sıkı çalışma ve denetimler sonucu birçok kaçak avcıyı yakaladık ve cezalandırdık. Tunceli'de kaç vaşak yaşadığı konusunda elimizde net bilgiler yok. Çünkü bu hayvanların envanterini çıkarmak çok zor. Vaşaklar gece avlanan gündüz gizlenen bir hayvan türü tespiti çok zor. Ancak tesedüfen görülüyor.


Köylüler ve vatandaşların verdiği bilgilerde bölgemizde çoklukla görüldüğü yönünde. Kaçak avcıları yakalamak ve haklarında gerekli yasal işlemleri yapmak için her türlü çalışmayı başlatmış durumdayız" dedi.


Munzur Doğa Aktivistleri üyesi Haydar Çetinkaya, iki vaşağın öldürülmesinin yüreklerini yaktığını söyledi. Kendilerinin yaban hayvanı avlanmaması için büyük bir kampanya başlattıklarını belirten Çetirkaya, "Özellikle dağ keçileri ve vaşakların katledilmesini önlemek için çabalarımız her gün artıyor. Biz doğa severler ve Dersimliler her canlının yaşam hakkının kutsal olduğuna inanıyoruz. Hele vaşak gibi dünyada nesli tükenmek üzere olan bu nadide hayvanların avlanmasını önlemek içinde özel bir çalışma yürütüyoruz. Herkese çağrı yapıyoruz lütfen vaşakları avlayan bu kaçak avcıları biliyorlarsa gerekli yerlere bildirsinler. İlimizin yaban hayatının en güzel hayvanlarından biri olan ve nesli tükenmekle karşı karşıya olan vaşakları öldürmek akıl işi değil. Bu hayvanları katledenler kesinlikle avcı değil, doğa katilleridir. Bu avcıların yakalanması için bütün kurumların harekete geçmesini ve kaçak avlanmalar tamamen önlenmeli. Ayrıca Tunceli bölgesinde avcılığın tamamen yasaklanmasını istiyoruz" dedi.


Kaynak: Milliyet