9 Şubat 2011 Çarşamba

Festus Okey Mahkemesi HSYK'ya Şikayet Edildi

ÇHD, Festus Okey davasını gören mahkeme heyetini HSYK'ya şikayet etti. Davada üç yılı aşkın süredir bir arpa boyu yol alınamadığını iddia eden avukat Boğatekin, "Fail ve fiilin yerine adalet isteyen insan hakları savunucuları yargılanıyor." dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi adına bir grup avukat, Festus Okey davasını gören Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı ve üyeleri hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) suç duyurusunda bulundu.

Avukatlar, suç duyurusu dilekçesini HSYK'ya iletilmek üzere Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'na teslim etti.

Beyoğlu Adliyesi önünde toplanan Çağdaş Hukukçular Derneği ve Göçmen Dayanışma Ağı üyesi grup, basın açıklaması yaparak Okey davasında yaşananları protesto etti.
"Fail ve fiil değil, adalet isteyenler yargılanıyor"

Grup adına Beyoğlu Adliyesi önünde basın açıklamasını okuyan avukat Hüseyin Boğatekin, söz konusu mahkeme heyetinin, yargılananın fail ve fiil, dolayısıyla sanık ve onun işlediği iddia edilen cinayet olduğunu unuttuğunu ve adalet isteyen insan hakları savunucularını yargılamaya kalktığını iddia etti.

Boğatekin, Okey'in öldürülmesinin ardından sanık polis memurunun 2007'de ilk kez yargı önüne çıktığında, adliyeye dönemin Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürü tarafından, makam arabasıyla getirildiğini belirtti ve devam etti:

"Sanık polis memuru bir gün bile gözaltına alınmadığı gibi, görevinden de uzaklaştırılmadı. Atış mesafesini tayinde en önemli delil olan maktulün tişörtü, hastanede kaybedildi, ama kaybedenler hakkında takipsizlik kararı verildi."
"Üç yıldır bir arpa boyu yol alınamadı"

Mahkemenin davanın esasına ilişkin hiçbir etkisi olmayan konularla ilgilendiğini belirten Boğatekin, "Mahkeme, maktulün adının gerçekten Festus Okey olup olmadığına takılıp kalmış durumda. Nijerya'daki siyasi kaos ve kabileye dayalı sosyal yapı nedeniyle sonuçsuz kalması kuvvetle muhtemel bu araştırma nedeniyle davada üç yıldır bir arpa boyu yol alınamadı."

Boğatekin, yargılama sırasında yaşanan hukuksuzlukların son dönemde giderek arttığını ifade etti ve devam etti:

"Mahkeme, davaya müdahil olmak isteyen insan hakları savunucularının bu taleplerini reddettikten sonra, müdahale talebinde bulunanlar hakkında 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve mahkemeye hakaret' suçundan suç duyurusunda bulundu. Mahkemece bugüne kadar, yönetim kurulu üyelerimiz avukat Güray Dağ ve Süleyman Gökten'in de aralarında bulunduğu yaklaşık 40 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu."

Kaynak: Bianet