Manisa’nın Turgutlu ilçesinde Sardes şirketinin işletme hazırlığı yaptığı nikel madeni ocağına ilişkin meslek odalarının hazırladığı raporlar, madenin işletilmesinin bölgede tam bir felakete yol açacağını açık bir biçimde ortaya koyuyor. Bir milyondan fazla ağaç kesilecek, asit yağmurları olacak, tarım ve hayvancılık yok olacak, kanser hastalığından ölümler artacak.
Meslek odalarının, Çaldağı’nda nikel madenciliği yapılması durumunda ortaya çıkacak sonuca ilişkin yorumu ortak: Felaket olur
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın “olur” belgesi verdiği Çevresel Etki Değerlendirme raporuna ilişkin bir değerlendirme raporu yazan Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi, 15 yıllık işletme sonunda 4 milyon 950 bin ton kükürdün Çaldağı’nda kalacağına dikkat çekiyor. Kimya mühendisleri, “bu kadar büyük miktardaki kükürdün ne yapılacağı sorusu”nun ÇED raporunda yanıtlanmadığını belirtiyor.
ASİT YAĞMURLARI OLACAK
Prof. Dr. Gürel Nişli, Doç. Dr. Hüseyin Yıldıran ve Öğr. Gör. Dr. Hasan Ertaş tarafından hazırlanan raporda ise sülfürik asit tesisinde üretim aşamasında kaçacak gazların ormanlık bölgede asit yağmurlarına yol açacağı uyarısı yer alıyor. Ayrıca bölgenin temizleme kapasitesinin kirletme kapasitesinden düşük olduğuna dikkat çekilerek, sonuçların çok ağır olacağı vurgulanıyor.
BİR MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
Orman Mühendisleri Odası, nikel madeninin sonuçlarını, ormanlık alana vereceği zararlar açısından değerlendirdi. Madenci şirket tarafından mahkemeye verilen belgelerde yer alan “kesilecek ağaç sayısının” gerçeği yansıtmadığı eleştirisinde bulunan meslek örgütüne göre, maden sahası için izin verilen bölgede bir milyondan fazla ağaç kesilecek.
KANSER ARTABİLİR
Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa’nın konuyla ilgili çalışmasında, nikel madeni ve sülfürik asit fabrikasının yaratacağı hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki sonuçlarına dikkat çekiliyor. Bölgedeki halkın, “solunum sistemi enfeksiyonlarına yatkınlık, astım gibi alerjik solunum sistemi hastalıklarında alevlenmeler, kronik obstrüktif akciğer hastalığında alevlenmeler ve solunum sistemi kanserleri” gibi hastalıklara yakalanma riski bulunduğu belirtiliyor.
BÖLGE ARKELOJİK ALAN
Arkeoloji alanında uzman Prof. Dr. Hasan Malay ile Doç. Dr. Cumhur Tanrıver’in hazırladığı rapor ise bölgeyi arkeolojik açıdan ele alıyor. Bölgenin zengin antik kalıntılar içerdiğine dikkat çekilen raporda, “Bu alandaki çeşitli yol inşa çalışmalarının antik kalıntılara zarar verdiği açıktır. Bu nedenle, bu alandaki maden çalışmaları derhal durdurulmalı ve Çaldağı’ndaki önemli arkeolojik kalıntıların koruma altına alınması sağlanmalıdır” deniliyor.
Ruken Adalı
Kaynak: ANF