25 Ocak 2011 Salı

Dilovası'nda Kanserden Ölümler Arttı

Anne sütünde ağır metallere rastlanan Dilovası’nda yaşam riski çok yüksek’’ diye açıklama yapan Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, AKP’nin hedefine oturdu.

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, ekibinin 3 yıldır Dilovası’nda yürüttüğü alan çalışması verilerine dayalı olarak yaptığı açıklama yüzünden, AKP’lilerin boy hedefi haline geldi. Milletvekili Eyüp Ayar’dan sonra, şimdi de Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, bilimsel olmayan, tamamen siyasi bir dille Hamzaoğlu’na saldırıyor.

Hamzaoğlu neyi açıklamıştı?

Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, annelerin sütünün yanı sıra bebeklerin kakasında da, vücutta doğal olarak bulunmaması gereken ağır metaller tespit ettiklerini söyleyip, şu ifadeleri kullanmıştı: "Her ay bölgede hava ölçümleri yaparak metal oranlarını tespit ettik. Dilovası bölgesindeki kanserden ölümlerin hem Türkiye’de, hem de dünyaya oranla daha fazla sıklıkta olduğunu gördük. Hava kirliliği ile ilgisini araştırdık. Kandıra ve Dilovası’nda her ay hava ölçümleri yaparak ağır metal analizlerini gerçekleştirdik. Araştırmaya katılmayı kabul eden hamile kadınların hamileliklerini araştırdık. Doğumdan sonra da annenin sütünden ve bebeğin kakasından ilk örnekleri aldık. Sonuç beklentilerimizi doğrular şekilde çıktı. Dilovası bölgesinde doğan bebeklerin kakalarında ağır metal çok yüksek. Annelerin de sütlerinde ağır metalin yüksek olduğunu izlemeye başladık. Dilovası’ndaki anne ve bebekler cehennemin kurbanları. Vücutlarında kadmiyum, alüminyum gibi metaller var. Bunlar insan vücudunda doğal olarak bulunan metaller değildir Araştırmalarımız devam ediyor. Çalışma sonlandığında bu verileri ayrıntılı olarak tespit edeceğiz."

Siyaseten sıkıştırma manevrası

Kocaeli Milletvekili Eyüp Ayar, bu açıklama sonrası, Hamzaoğlu’nu siyaseten sıkıştırma yolunu tercih ederek adım attı. Bunu yaparken de, şu ifadeleri kullandı: "Dilovası’ndaki kanser vakaları yüzde 12 oranında. Onur Hamzaoğlu’nun açıkladığı rakamlar gerçekleri yansıtmıyor. Sayın hocamızın bu tespitleri neye göre yaptığını bilmiyoruz. Kendisinden yaptığı çalışmaları ve verileri istedik. Cevabı (Çalışmalarım sürüyor) oldu. Yaptığı ve kamuoyu ile paylaştığı iddialar testlere ve somut belgelere dayanmıyor. 2005 yılındaki açıklamalarını yineliyor. (Dilovası’ndaki çocukların dışkılarında ve anne sütünde metal çıktı) sözü için (ver elindeki testleri bizle paylaş ona göre işlem yapalım) diyoruz, ama onu da yapmıyor. Kocaeli Üniversitesi’ne ve YÖK’e yazı yazdık. İddiaları ispatlayamazsa hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Çevre ve Orman Bakanlığımız bu konuyla ilgili harekete geçti."

Çirkin üslupla saldırıyor

AKP’nin Gölcük teşkilatı için düzenlediği eğitimde konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, Dilovası raporunu hazırlayan Hamzaoğlu’na çirkin bir üslupla saldırıyor. Hamzaoğlu’nun "şarlatanlık yaptığını" söyleyecek kadar ileri giden başkan, şu ifadeleri kullanıyor: “Gölcük nasılsa Dilovası da öyledir. Dilovası 5 yıl öncesine oranla oldukça temiz. Anne sütünde zehir olduğunu iddia ediyor, kardeşim bununla ilgili belgen, delilin var mı? Bilimadamı dediğin belgelerle konuşur. Bilim adamı şov yapmayacak, şarlatanlık yapmayacak, rastgele konuşmayacak. Bilimsel davranmaya davet ediyorum.”

Kaynak: haberlink