28 Ocak 2011 Cuma

Danıştay Doğa Katliamlarına "Dur" Dedi

Çevre Mühendisleri Odası ve EGEÇEP’in açtığı davada Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu “ÇED muafiyetine dur” dedi.

Karar sonucuna göre, İstanbul Boğazı 3. Köprü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otobanı, Sinop ve Akkuyu Nükleer Santralleri, Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesi ve Allianoi’yi sular altında bırakacak Yortanlı Barajı Projeleri için ÇED zorunlu tutularak, projeler durdurulacak.

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası’nın (ÇMO), Allianoi ve Hasankeyf’i sular altında bırakarak doğa katliamlarına neden olan projeleri önleyecek davası olumlu sonuçlandı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, “ÇED muafiyetine dur” dedi.


ÇMO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Taşdemir, dün Maden Mühendisleri Odası lokalinde düzenlediği basın toplantısında, HES, baraj ve Nükleer Santral projeleri ile zarar görecek doğal alanlar için artık ÇED’in zorunlu tutulacağını belirtti. Taşdemir, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği’nin “Kapsam dışı projeler” başlıklı geçici 3. maddesinin yürütmesine ÇMO’nun itirazı üzerine Danıştay’ın “dur” dediğini söyledi. Karar ile birlikte “Bu proje 1993’ten önce aklıma gelmişti, yatırım programına alınmıştı” gibi gerekçelerle ekolojik yıkım getiren projelerin artık yapılamayacağını belirten Taşdemir, Türkiye’de çevresel etkiler yönünden pervasızca geçen bir dönemin sona erdiğini dile getirdi.



Taşdemir, Torba Yasa süreci ile birlikte ÇED’den muaf tutulan alanlar için artık ÇED sürecinin başladığına dikkat çekti.


“Sen, 1453 hektar ormanı yok edeceksin, 2.5 milyon ağacı keseceksin, 680 hektar doğal sit alanını tamamen haritadan sileceksin, 931 hektar tarım arazisini ortadan kaldıracaksın, sonra da ‘bu köprü benim aklıma 1993’te gelmişti’ diyeceksin Böyle bir anlayış olabilir mi?” diyen Taşdemir, AKP Hükümeti’nin doğanın değil rantın iktidarı olduğunu ille de katliam ille de rant bakışını politika haline getirdiğini ifade etti.


3. Köprü, Gebze-Orhangazi-İzmir Otobanı, Sinop ve Akkuyu Nükleer Santralleri, Hasankeyf’i sular altında bırakacak Ilısu Barajı Projesi ve Allionoi’yi sular altında bırakacak Yortanlı Barajı Projeleri’nin derhal durdurulmasını isteyen Taşdemir, kararı uygulamayan kamu görevlilerine kişisel tazminat ve cezai sorumlulukları ile ilgili takibe başlayacakları uyarısında bulundu.


Danıştay kararı ile ilgili EGEÇEP adına davayı açan Av. Arif Ali Cangı da yazılı bir açıklama yaptı. Cangı, “Bu düzenleme ile ÇED yönetmeliğinden önce projelendirilmiş faaliyetlerin, ne kadar kirletirse kirletsin dokunulmazlıkları olacaktı, düzenlemenin gerekçesinde “kazanılmış hak” kavramına dayanılmaktaydı, ÇED yönetmeliğinin koruması gereken değer çevre sağlığı ve canlı yaşamı olduğundan, kamusal bir değer karşısında kişisel kazanılmış hakkın korunması kamu hukukunun temel ilkelerine açıkça aykırılık oluşturmaktaydı” dedi. Cangı, maddenin yürütülmesinin durdurulması üzerine, bundan böyle 7 Şubat 1993 tarihinden önce projelendirilmiş olsa da üretime ya da inşaata başlanmadan önce mutlaka ÇED sürecinin işletileceğini söyledi. 



Kaynak: Evrensel