13 Mart 2010 Cumartesi

Sinop, Nükleere Karşı Direnecek



Sinop nükleer santralı için Türkiye ile Güney Kore arasında işbirliği anlaşması imzalanmasına çevreciler tepki gösterdi. Çevreciler, santrallara karşı hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.


Sinop Çevre Platformu Yönetim Kurulu üyesi Metin Gürbüz, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santral için Ruslarla görüşmeler sürerken, Sinop'taki santral için Güney Koru Elektrik Enerjisi Şirketi (KEPCO) ile Türkiye Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) arasında anlaşma yapıldığını anımsattı.

Nükleer santral kurulması konusunda Sinopluların görüşünün alınmadığına dikkat çeken Gürbüz, "Hani lisans alınacaktı? Çevresel etki değerlendirme raporlarında olduğu gibi, lisans sürecinin de bir göstermelikten öte bir şey olmadığı anlaşılıyor. Bizlerin iznini almadan bu kararların alınması hiçe sayıldığımızı gösteriyor" dedi. "Ben imzaladım, oldu bitti" anlayışını kabul etmeyeceklerini vurgulayan Gürbüz, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye kararlı olduklarının altını çizdi.

Gürbüz, şunları söyledi: "Bu nükleer santral sevdasının arka planında ne var? Nükleer santral sahibi olmakla nükleer silaha sahip olamayacağımız kesin. Sinop halkı nükleer santralı şehrimizde ve ülkemizde görmek istemediklerini, Türkiye'nin en büyük çevre mitingi göstermiştir."

Kaynak: Cumhuriyet