14 Şubat 2014 Cuma

Doğa savunucularına HES Fuarı'nda biber gazı

Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’nın açılışında doğa katilleri karşılarında yaşam savunucularını buldu. 



Doğa ve yaşam savunucuları İstanbul Yeşilköy’de düzenlenen ‘Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’nı protesto etti. Yeşilköy’de saat 11.30′da metronun DTM Fuar durağında buluşan eylemciler fuar alanına doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında “Dereler özgürdür özgür akacak”, “HES yapma boşuna yıkacağız başına” sloganları atıldı.

Barajlar ve HES Yapım Teknolojileri Fuarı’nın yapıldığı 9. Hol önüne gelindiğinde basın açıklaması yapıldı. Eyleme katılan tüm kurumlar adına basın açıklamasını Arhavi Doğa Koruma Platformu’ndan Nazlı Demet Uyanık yaptı. Uyanık, Anadolu’nun her köşesinde yapılan HES ve baraj projelerinin doğayı, yaşamı ve kültürleri katlettiğini belirtti. Suları metalaştıran, yaşam alanlarına el koyan şirketlerin fuar yapmaya kalktığını belirten Uyanık, “Bu duruma sessiz kalmamız beklenemez” dedi.

Basın açıklaması sırasında fuar içerisinden çıkan bir kişinin “HES’leri protesto ediyorsunuz, ilkel mi yaşamak istiyorsunuz?” sözleriyle eylemi provoke etmesi üzerine doğa ve yaşam savunucuları tepki gösterdi. Tepki üzerine özel güvenlik birimleri provakatörü içeri kaçırdı.

Daha sonra eyleme katılan kurumlardan temsilciler yaptıkları konuşmalarda doğa katillerinin fuar düzenlemesinin kabul edilemez bir durum olduğunu vurguladılar. Konuşmaların ardından fuarın kapısında doğru dereleri temsilen mavi boyalı su atıldı.



Boyalı suların atılmasının ardından fuara doğru yönelen eylemcilerle polis arasında arbede çıktı. Arbede sırasında polis biber gazı sıkmaya başladı. Çıkan çatışmada polis bir eylemciyi gözaltına almaya çalıştı, ancak kitle eylemciyi polisin elinden aldı. Kısa süren çatışmanın ardından eylem sona erdi.

Kaynak: Politeknik.org.tr