2 Temmuz 2013 Salı

SİVAS KATLİAMI: “20 Yıl Geçti, Acımız Hala Taze”

Sivas katliamının 20. yıldönümünde yaşamını yitirenlerin aileleri, siyasiler ve binlerce katılımcıdan oluşan grup otele yürüyerek anma etkinliği gerçekleştirdi.


Sivas katliamının 20. yıldönümünde, kentte binlerce kişinin katıldığı bir anma yapıldı.

Ethembey Parkı önünde toplananlar, saat 11:00’de yürüyüşe geçti. Mevlana Caddesi girişinde polis barikatlarla yolu keserken, yapılan görüşmenin ardından yol yeniden açıldı.

Grubun önünde, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri yer aldı. Aileler, ellerinde yitirdikleri yakınlarının fotoğrafını taşıdı.

Gezi direnişi sırasında polisin vurarak öldürdüğü Ethem Sarısülük için de sloganlar atıldı.

Anmaya katılanlar, Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması talebini de tekrarladılar.

Anmaya, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Tunceli Milletvekili Kamer Genç, Erzurum Milletvekili Muharrem Işık, İstanbul Milletvekili Üstün Sarı, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk da katıldı.

Yaklaşık bir saat boyunca yürüyen kalabalık grup, Mevlana Caddesi ve kent meydanı üzerinden hareket ederek Atatürk Caddesi üzerinden eski Madımak Oteli, şimdiki Bilim ve Kültür Merkezi'nin bulunduğu Eski Belediye Sokak önüne geldi.

Saygı duruşunun ardından katliamda ölenlerin isimleri tek tek okundu.
Eylemciler, polis barikatı nedeni bina önüne kadar giremedi. Otelin önüne sadece yaşamını yitirenlerin aileleri ile milletvekilleri alındı.

Aileler adına konuşan ozan Hasret Gültekin'in eşi Hacer Gültekin, bina müze olana kadar içeriye girmeyeceklerini söyledi.

“Utanç müzesi olmalı”

Etkinlikte konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, katliamın üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen acısının dün gibi taze olduğunu belirtti.

Bülbül de Madımak Oteli'nin utanç müzesi olması gerektiğini belirterek, “Madımak müze olmadan Alevi açılımı olmaz” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel de otelin utanç müzesi olması isteğini tekrarlayarak, "Burayı Bilim ve Kültür merkezi yapmışlar. Üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim adı konulmuştu, bari buraya da Yavuz Sultan Selim adını koyun" dedi.

Avukat Şenal Sarıhan da Madımak'ı utanç müzesi yapmayan iktidara tepki göstererek, ailelerin çağrısına kulak vermesini istedi.

Kaynak: Bianet

* Fotoğraf: Muzaffer Akyüz / AA