2 Temmuz 2013 Salı

Kıbrıs’ta hayvanlı sirkler yasaklandı!

Kıbrıs Parlamentosu geçen hafta “Hayvan Refahı Kanunu”nu değiştirmek için bir oylama yaptı ve sirklerde “vahşi” ve “evcil” tüm hayvanların kullanılmasını yasakladı.


Dünyada, pek çok ülkede, aktivistlerin çabasıyla hayvan hakları konusu daha da önem kazanıyor. Sirklerin bir eğlence yeri olmadığını söyleyen aktivistler, eğlence adı altında hayvanların işkence görmesine karşı çıkıyor ve sirklerin çocuk psikolojisini olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Hayvanların sirklerde kullanımını yasaklayan ilk ülke ise Bolivya. Yunanistan, Kosta Rika, Avusturya, Singapur, Finlandiya, Hindistan, Portekiz, Hırvatistan, İsrail, İsveç, Macaristan ve İrlanda’nın bazı illeri, sirklerde “vahşi hayvan” kullanımını yasaklayan ülkeler arasında. İngiltere’de de sirklerin gerçek yüzünü ortaya çıkaran gizli çekim videolarının toplumda büyük yankı uyandırmasının ardından, vahşi hayvanların sirklerde kullanılması yasaklandı. Hayvanlı sirkleri yasaklayan ülkelere son olarak da Kıbrıs eklendi.

Kıbrıs’ta yapılan yasa değişikliği ise şöyle:Gösterilerinde şov amaçlı, geçit töreni için ya da sadece halk içinde gösteriş/duruş olarak bile olsa, herhangi bir şekilde herhangi bir hayvan türünü kullanan sirklerin kurulması ve/veya faaliyet göstermesi yasaklanmıştır.

"Türkiye'den de aynı sorumluluğu ve yükümlülüğü yerine getirmesini bekliyoruz”

Türkiye’de de hayvanlı sirklerin yasaklanması için çalışmalar ve eylemler yapan Yeryüzüne Özgürlük Derneği, Kıbrıs Parlamentosu’nun aldığı bu kararı, hayvanlar açısından oldukça olumlu bir gelişme olarak değerlendirerek “Kıbrıs, Yunanistan’dan sonra, türü ve ırkı ne olursa olsun herhangi bir hayvanın, insanların eğlencesi için kullanılmaması gerektiğinin farkına vardı ve bu kanunî düzenlemeyi yaptı. Özellikle Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi’ne taraf olan tüm ülkeler başta olmak üzere her ülke, bu ahlakî sorumluluğu yerine getirmeli ve tüm dünyada hayvanlı sirkler yasaklanmalı. Türkiye'den de aynı sorumluluğu ve yükümlülüğü yerine getirmesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’nin de tarafı olduğu Evrensel Hayvan Hakları Beyannamesi, hayvanların insanların eğlencesi için kullanılamayacağını hüküm altına alsa da Türkiye, bu konuda henüz herhangi bir yaptırım, kısıtlama ya da yasaklama kararı almış değil.

"Hayvanlı sirkler yasaklanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz"

Hayvanlı sirklerin Türkiye’de yasaklanması için bir dizi eylem ve müracaatta bulunduklarını açıklayan Yeryüzüne Özgürlük Derneği, “Bu konuda Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere birçok devlet yetkilisine ve kurumuna müracaatta bulunduk ancak karşımızda herhangi bir muhatap bulmak bir yana başvurularımıza cevap dahi alamadık. Türkiye’de hayvanlar, maalesef hâlâ birer mal, insanları eğlendirmesi gereken birer nesne, oyuncak olarak görülüyor. Geçtiğimiz sene Ankara Büyükşehir Belediyesi izni ve arazisinde kurulan Büyük Ankara Sirki'nde çıkan yangında, insanları eğlendirmeleri için tutsak edilen 9 ayının yanarak can verdiğini unutmuş değiliz. Hayvanlı sirkler yasaklanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü bu, ciddi bir politik ve ahlâki sorun”.

HAYVANLARI SİRKLERİ BOYKOT EDİYORUZ!

“Hayvanlı sirklere gitmeyin, bu zalim sektöre destek olmayın. Mümkün olduğunca çevrenizdeki insanları sirk gerçeği konusunda bilgilendirin ki onlar da zulümden kazanç sağlayan bu işkencehanelerin ayakta kalmasına ve bu zulmün devam ettirilmesine ortak olmasın.” diyerek hayvanlı sirkleri boykot çağrısında bulundu.

İnternette açtığımız “Türkiye’de hayvanlı sirkler yasaklansın” kampanyasına katılmak için tıklayın.

Kıbrıs hükümetinin Hayvan Refahı Kanunundaki diğer değişiklikler arasında şunlar var:

1. Deney tesislerinde (laboratuvarlarda) kullanılan hayvanları korumak için bir Ulusal Komite kurulmalı,

2. Hayvanlar üzerinde yapılan tüm “kozmetik sakatlama”lar yasaklanmalı (eğer bir veteriner tarafından uygun ve gerekli görülmüyor ise). Bu ikinci madde kuyruk, kulaklar, dişler, tırnaklar ve ses tellerinin alınmasını da içermektedir.


Hayvanlı sirklerde neler oluyor, aktivistler neden karşı?

-  Sirklerdeki hayvanlar, doğal yaşam alanlarından koparılarak hapsediliyor, insanların eğlendirilmesi için bebeklikten itibaren akıl almaz işkencelerle, dayakla, açlıkla terbiye edilerek zorla sahneye çıkarılıyor.

- Eğitimlerde çivili sopa, kırbaç, elektroşok çubuğu, kanca gibi işkence aletleri kullanılarak hayvanlara "yabanıl" oldukları unutturulmaya çalışılıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde hayvanlı sirklerde yapılan gizli çekimlerle hayvanlara yapılan işkenceler büyük tepki çekti ve hayvanlara yaşatılan zulüm belgelendi.

- Sirkler, şehirden şehre, ülkeden ülkeye gezdikleri için bu hayvanların, suya, yiyeceğe, doğal ihtiyaçlara erişimleri de bir hayli kısıtlı durumda.

- Sirklerdeki tutsak hayvanlar, doğal yaşam ortamlarına kıyasla binlerce kat dar alanlarda, asla istedikleri gibi hareket edemeyecekleri kafeslerde tutuluyor. Doğalarına hiçbir şekilde uymayan bir ortamda, çok kısıtlı temel gereksinimleri sağlanarak sadece yaşamalarına izin veriliyor. Bu mahrumiyet nedeniyle de hapsedildikleri dar kafeslerde, kendi etraflarında, sürekli dairesel dönme hareketleri, kafa sallama gibi anormal davranışlar sergiliyorlar.

Haber kaynağı: http://www.bornfree.org.uk/news/news-article/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=1362




Born Free Vakfı'nın duyurduğu haberin tam çevirisi:




28 Haziran 2013, Born Free Foundation aracılığı ile.

KIBRIS sirklerde hayvanların kullanılmasını yasaklıyor!

Kıbrıs Parlamentosu geçen hafta sirklerde –vahşi ve/veya evcil- tüm hayvanların kullanılmasını yasaklamak adına Hayvan Refahı Kanununu değiştirmek için bir oylama yaptı. Yunanca’dan kabaca yapılan bir tercümeyle, yapılan yasa değişikliği şöyle: “Gösterilerinde şov amaçlı, geçit töreni için ya da sadece halk içinde gösteriş/duruş olarak bile olsa, herhangi bir şekilde herhangi bir hayvan türünü kullanan sirklerin kurulması ve/veya faaliyet göstermesi yasaklanmıştır.”

Kıbrıs hükümetinin bu çarpıcı hareketi, karar aşamasından önce uzun yıllar hem siyasi hem de apolitik birçok tartışmayı da beraberinde getirdi; Avrupalı birçok hayvan refahı grup ve organizasyonu bu hareketi destekledi. Bu karar demek oluyor ki, Kıbrıs 2012’nin Nisan ayında hayvan gösterilerini total olarak yasaklayan Yunanistan’a katıldı. Avrupa’da, sirklerde hayvanların kullanılmasını her anlamda yasaklayan tek iki ülke; Kıbrıs ve Yunanistan.

Born Free bu haberi sevinçle karşılıyor ve Kıbrıs hükümetini almış olduğu bu karar için, ve Kıbrıs’taki sirklerde hayvanların kullanılmasını yasaklamak adına bugüne kadar bıkmadan, usanmadan çalışan tüm organizasyonları da gösterdikleri çaba için tebrik ediyor.

Hayvanların sirklerde kullanılması, onların gerçek doğalarını ve kendilerine has özelliklerini yanlış, doğal olmayan bir şekilde yansıtıyor; hayvanların doğal olmayan, doğalarına uygun olmayan, çoğu zaman onlara zulüm eden, onları istismar eden uygulamalara ve yaşam koşullarına maruz kalmalarına sebep oluyor ve halkın doğaya ve doğal yaşama olan saygısını yok ediyor.

Kıbrıs hükûmetinin Hayvan Refahı Kanunundaki diğer değişiklikler arasında şunlar var: 1. Deney tesislerinde (laboratuvarlarda) kullanılan hayvanları korumak için bir Ulusal Komite kurulmalı ve 2. Hayvanlar üzerinde yapılan tüm “kozmetik sakatlama”lar yasaklanmalı (eğer bir veteriner tarafından uygun ve gerekli görülmüyor ise). Bu ikinci madde kuyruk, kulaklar, dişler, tırnaklar ve ses tellerinin alınmasını da içermektedir.

Bu karar hayvan refahı için harika bir haberdir ve Kıbrıs diğer ülkelerin örnek alabilecekleri bir model olmuştur. Eline sağlık Kıbrıs!