3 Temmuz 2013 Çarşamba

Haziranda En Az 104 İşçi Öldü

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre, haziran ayında hayatını kaybeden 104 işçinin 11’i kadın, beşi çocuk. Raporda torba yasanın ertelediği uygulamalara da dikkat çekildi.


İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi haziran ayındaki işçi ölümlerine dikkat çektiği aylık raporunda, haziran ayında en az en az 104 işçinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yazılı, görsel, dijital basından takip ederek ve emek-meslek örgütlerinden gelen bilgileri derleyerek çıkardığı Haziran 2013’e ait veriler şöyle:

* 21 inşaat, 20 mevsimlik tarım ve 13 belediye işçisi öldü.

* 11 kadın, 93 erkek işçi hayatını kaybetti.

* Biri 14 yaşında olmak üzere beş çocuk işçi can verdi.

* Manisa’nın Milas ilçesine bağlı Güllük beldesinde işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan Tepe-Akfen Su ve Kanalizasyon İşletmesi’ne bağlı bir birimde yedi işçi zehirlenerek hayatını kaybetti.

Tehlikeli işyerleri

Son 10 yılda 11 bin işçi ölümünün yaşandığının ifade edildiği raporda geçtiğimiz günlerde kabul edilen torba yasaya da dikkat çekildi.

“Torba Yasa ile 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan bazı uygulamaları ertelendi.

“Buna göre 50’den az işçi çalıştıran ‘Az Tehlikeli’ işyerleri için iş güvenliği uzmanı çalıştırılması zorunluluğu Temmuz 2016’ya, ‘Tehlikeli ve Çok Tehlikeli’ sınıfta yer alan işyerleri için ise 2014’ün temmuz ayına bırakıldı.

“Yani saldırılar ve hukuksuzluklar yaşamımızın her alanında devam ediyor.”

“Direniş ayı”

Gezi Direnişi’ne atıfla haziran ayının “direniş ayı” olarak nitelendiği raporda, ay boyunca yaşamsal hak taleplerinin yoğun bir şiddet ve saldırı ile karşı karşıya kaldığı ve sürecin devam ettiği de vurgulandı.

“Bu süreçte Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert ve Mehmet Ayvalıtaş saldırılar sonucu hayatını kaybetti.

“Bir dershanede temizlik işçisi olan İrfan Tuna yoğun gaz bombalı saldırının ardından kaldırıldığı hastanede kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.

“Yine bir emniyet görevlisi olan Abdullah Sarı yaya geçidinden düşerek can verdi.

“11 kişi gözünü kaybetti, bir kişinin dalağı alındı, 60 kişi ağır yaralandı, bunlardan ikisinin hayati tehlikesi devam ediyor, 103 kişi kafa travmasına uğradı.

“Toplamda 8041 insan yaralandı.”

Kaynak: Bianet

* Ayrıntılı rapora buradan ulaşabilirsiniz.