1 Aralık 2010 Çarşamba

“Bu hayatı masal gibi yaşamak istiyorum…”

[BİLGİ BEYKOZ] Hala tanığız platformu, Yargıtay tarafından Mavi Çarşı patlamasında suçlu olduğuna hükmedilen sosyolog Pınar Selek için dayanışma gecesi düzenliyor. Gecede “Devlet insanı sadece canını alarak öldürmez” başlıklı tek sahnelik bir gösterim sunulacak. Platformun geceye ilişkin duyurusu şöyle:

Adalet için tarafız

Pınar Selek’in yanındayız

Ülkesindeki savaş ortamını incelemek için yola çıkmıştı Pınar Selek. Genç, idealist bir sosyolog olarak neden bir türlü barışılamadığını anlamak ve anlatmak istiyordu çünkü onun ‘ele aldığı konuları’ değil, kendine dert edindiği meseleleri vardı.

Ama savaş koşullarını, bu koşulların muhataplarıyla araştırarak anlatmayı isteyince gözaltına alındı. Kendisinden görüştüğü kişilerin isimlerini vermesi istendi. Vermeyince işkence edildi. Mısır Çarşısı patlamasından bir buçuk ay sonra bu olayla kendi isminin ilişkilendirildiğini cezaevinde televizyon ekranında izleyecekti. O gün bugündür kendi ismiyle bu patlamayı yan yana getiren korku filmini izlemeye devam ediyor.

Esas mesele onun barışa adanmış sesinin ve emeğinin tehlikeli bulunmasıydı. Sözü bombaya dönüştürülen Selek, bütün bu yıllar boyunca sadece Abdülmecit Öztürk’ün poliste işkence altında verdiği ifadeye dayanılarak suçlandı. Oysa Öztürk, duruşmaların başından sonuna kadar, Pınar Selek’i tanımadığını, böyle bir ifadeye işkence altında zorlandığını defalarca açıklayacaktı. Ama gelinen noktada Öztürk’ün beraati kesinleşirken Pınar Selek’in iki kez beraat ettiği davadan müebbet hapis istemiyle yeniden yargılanması isteniyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun gerekçeli kararı hâlâ Pınar Selek ile bomba sözcüğünü yan yana kullanmakta ısrar ediyor.

Çelişkili bilirkişi raporları ve bir verilip bir geri çekilen ifadelerle, yalan beyanlarla içinden çıkılmaz bir kedi yumağına dönüştürülen dava, adil yargılama hakkını ihlal ve işkence dolayısıyla artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecinde. Uluslararası Überleben İşkence Kurbanları İçin Tedavi Merkezi ise özel bilirkişi raporuyla Pınar Selek’in uğradığı işkenceyi resmen tespit etti. Türkiye’de ve dünyada sayısız kuruluş, aydın, yazar, sanatçı, aktivist ve vatandaş yıllardır olduğu gibi bir kez daha Pınar’ın barış mücadelesine tanıklık ettiğini açıklıyor.

“Ben bu kısacık varoluş macerasını güzel yaşamak için adalete ve özgürlüğe ihtiyaç duyanlardanım. Bunun için politika yapıyorum. Başkalarını kurtarmak için değil, mutlu olmak için, herkesinkiyle derinden ve karmaşık bağlara sahip olan hayatımı değiştirmek için,” dedi Pınar Selek. Onun kişiliğine, hayat duruşuna ve bilimsel çalışmalarına tanık olan bizler için yıllarını militarizme, her türlü şiddete ve savaşa karşı mücadeleye adamış bir insanın, katliam sanığı olarak topluma tanıtılma girişimi işkencelerin en büyüğüdür. Tam da bu yüzden bu büyük oyuna müdahale etmek ve haykırmak istiyoruz: Hukuk adaletle eşanlama gelene kadar hepimiz tarafız, Pınar Selek’in yanındayız.

Kendisine en büyük yalanların, iftiraların dayatıldığı yıllarda hakikatini, yazdığı masal kitaplarında arayan Pınar Selek için düzenlenecek gecede, gelin bu dayanışmanın sıcaklığını birlikte paylaşalım. “Bu hayatı bir masal gibi yaşamak istiyorum. Tabii mutlu sonla biten bir masal…” dedi bizlere Pınar. O mutlu sonu birlikte yaratalım.

Hâlâ Tanığız Platformu

MASAL PINARI

- DEVLET İNSANI SADECE CANINI ALARAK ÖLDÜRMEZ –

‘Pınar’ın Şarkısı’ Aygül Erce

‘Adalet İçin Tarafım Pınar Selek’in Yanındayım’ Videosu Aykut Atasay

MASALCI Pınar Selek TASARLAYAN & YÖNETEN Mehmet Atak

DRAMATURG Sevin Okyay CANLI ÇİZER Sevinç Altan

YARDIMCI YÖNETMEN Aslı Öngören YÜRÜTÜCÜ YAPIMCI Nalan Özübek

MÜZİK TASARIMCISI İhsan Özer KOSTÜM TASARIMCISI Türkan Kafadar

IŞIK TASARIMCISI Kemal Yiğitcan DİJİTAL TASARIMCI Cihan Güngör

AFİŞ & GRAFİK TASARIMCISI Ayşe Kalyoncu

FOTOĞRAF TASARIMCISI Gülay Yiğitcan MAKYAJ TASARIMCISI Eti Motola

OYUNCULAR

Akasya Asıltürkmen - Aslı İçözü - Ayça Damgacı- Ayşe Lebriz - Ayten Uncuoğlu - Berfin Zenderlioğlu - Defne Halman - Esmeray - Ezgi Mola - Gülsüm Soydan - SanemÖge - Kenan Işık - Lale Mansur - Nihal Koldaş - Rüçhan Çalışkur - Serra Yılmaz - Süreyya Güzel - Şebnem Bozoklu - Tilbe Saran - Tülay Günal - Yeşim Büber - Yeşim Özsoy ve Işık Yenersu

TEK GÖSTERİ
9 ARALIK, PERŞEMBE
SAAT 19:00
GARAJ İSTANBUL

Tomtom Mah. Yeni Çarşı Cad. Kaymakam Reşat Bey Sk. No:11a 34433 Galatasaray-Beyoğlu / İstanbul - +90 (0) 212 244 22 90

Kaynak: BilgiBeykoz