30 Nisan 2010 Cuma

Amerikan Tarihi'nin En Kötü Çevre Felaketi

Meksika Körfezi'nde geçen hafta batan platformdan yayılan ham petrol sızıntısını robot denizaltı da önleyemedi. Amerikan kıyıları ciddi tehdit altında, yetkililer çaresiz...


Meksika Körfezi’nde geçen salı meydana gelen patlama ve yangının ardından perşembe batan petrol platformundan çevreye yayılan kirlilik, ham petrol sızıntısı bir an evvel durdurulamazsa Amerikan tarihinin en kötü çevre felaketlerinden birisine yol açacak. Amerikan sahil güvenlik yetkilisi Tuğamiral Mary Landry, bir basın toplantısı düzenleyerek, “Samimi olacağım. Platformu işleten İngiliz petrol şirketi BP’nin sızıntıyı durdurmak için şimdiye kadar yürüttüğü çabalar başarılı olmadı” diye konuştu.

New Orleans sahil güvenlik komutanı Landry, kazayı Alaska kıyılarında karaya oturan ve 1300 km. mesafeye 40 milyon litreden fazla ham petrol yayılmasına neden olan Exxon Valdez tankerinin neden olduğu kazayla kıyaslamayı reddetse de “Ama kalıcı önlem alamazsak evet, Amerikan tarihinin en kötü deniz kirliliklerinden biri olacaktır” dedi.

Batan petrol platformundan çevreye ham petrol yayılmasını ve çevre felaketini önlemek için önceki gün robot denizaltılar devreye girmişti. Platformu işleten İngiliz BP şirketi, yaklaşık 1.5 km. derinlikten günde 1000 varil (159 bin litre) civarında ham petrol sızdığını belirterek, bu sızıntıyı ve bir çevre felaketini önlemek için bölgeye filtre gemilerinin yanı sıra robot denizaltılar gönderildiğini açıklamıştı. Petrol sızıntısını önlemek için ilk kez bu tip denizaltılar kullanıldı.

Asıl kirlilik deniz yüzeyinde

Uydu görüntülerine göre, hızla yayılan petrol örtüsü 1550 kilometrekare alana ulaşıyor ve Amerikan kıyılarını tehdit ediyor. Yetkililer, asıl kirliliğin deniz yüzeyinde ince bir tabaka halinde olduğunu belirtiyor.

Transocean şirketine ait, günde 8 bin varil petrol çıkaran ABD’nin Louisiana kenti açıklarındaki platformun batmasından sonra BP, petrolü dev metal yapının enkazından ayırmak için bölgeye çok sayıda filtraj gemisi de göndermişti. Kazanın üstünden yaklaşık bir hafta geçti ancak platformda görevli kayıp 11 kişinin izine hâlâ rastlanamadı. Arama kurtarma görevlileri, kayıpları bulma ümidinin artık kalmadığını belirtiyor.

Kaynak: Radikal