18 Temmuz 2015 Cumartesi

Cudi'de yangın çıkaran TSK'yi, yangına müdahale etmeyen devleti kınıyoruz!


TSK'nin havan topu atışı nedeniyle Cudi Dağı'nda çıkan ve iki gündür süren yangın, yöre halkının ve belediyelerin kendi çabaları ile, büyük oranda kontrol altına alınmış durumda. Birçok yaban hayvanına yuva olan ormanları hayvanlarla birlikte yakan TSK'yi ve yangını izleyip müdahale etmeyen devlet yetkililerini kınıyoruz. Doğaya, hayvan haklarına, haklara duyarlı tüm kesimleri Cudi'deki katliama karşı tepki vermeye çağırıyoruz. Aşağıda yer verdiğimiz, Hayvan Hakları İzleme Komitesi - HAKİM'in Cudi Dağı'ndaki doğa ve hayvan katliamına karşı vicdanî ret çağrısına Yeryüzüne Özgürlük Derneği olarak katıldığımızı bildiriyoruz.

TSK'nin sebep olduğu, hayvanlar ve ağaçlar yanarken izlemekle yetinen, bir yangın helikopterini bile çok gören devletin katliamını lütfen teşhir edin!

Yeryüzüne Özgürlük Derneği





ŞIRNAK CUDİ'DEKİ DOĞA KATLİAMI HAKKINDA AÇIKLAMA ve VİCDANÎ RET ÇAĞRISI:

Türk Silah Kuvvetleri'nin, Şırnak’taki Çalışkan Hudut Taburu’ndan yapılan top atışları nedeniyle Cudi Dağı’nda 2 gün önce başlayan yangın dün ancak kontrol altına alınabildi. Birçok yaban hayvanı ile bu hayvanlara birer yuva olan ormanlar da yangında katledildi. İki gün boyunca süren yangına, yöre halkı kendi çabaları ile müdahale edip yangını söndürürken devlet yetkilileri konuyla ilgili bir açıklama bile yapmadı. Ana akım medya ise her zaman olduğu gibi, iki günde binlerce canlıyı kasıp kavuran, kıyım yapan yangını görmezden geldi. Ormanlardan, yaban hayvanlarından sorumlu Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve diğer devlet birimleri, yangının kontrol altına alınması için, yangın helikopteri göndermek bir yana, bölgeye takviye itfaiye ekibi bile göndermedi.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları dahilinde olan Şırnak ilindeki ormanlar ve yaban hayvanları yanarak can verirken, devletin neden harekete geçmediğini, konuyla ilgili bir açıklama yapmadığını, ana akım medyanın neden konuyu gündeme getirmediğini ve sessiz kaldığını merak ediyoruz. Onlarca kuş türüne ve geyik, yaban keçisi, çizgili sırtlan, yabanî kelebekler, oklu kirpi, çöl varanı gibi birçok yaban hayvanına yuva olan Cudi ve çevresinde, devlet ve Türk Silahlı Kuvvetleri, yaptığı saldırı ve bu saldırıya olan bilinçli tepkisizliği ile bölgenin yaban hayatına, doğasına da bir darbe indirmiştir.

Cudi'deki doğa katliamını kınıyoruz, bu katliamdan devleti ve TSK'yi sorumlu tutuyoruz. Konu ile ilgili, kamuoyunda oluşan soruların cevaplandırılmasını yetkililerden merakla bekliyoruz.

Hak kavramının, tartışmasız bir şekilde siyasetler-üstü bir konu olduğunu hatırlatıyor, Cudi'de yaşanan bu doğa katliamı karşısında tüm yaşam savunucularını tepki vermeye davet ediyoruz. İki günlük yangında kıyım yapan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin şiddetine karşı herkesi, vicdanî ret açıklamaya, bu militarist yıkım anlayışını reddetmeye çağırıyoruz. Bu katliamın parçası olmak zorunda değilsiniz. Şiddeti, hiçbir şeyden habersiz olan yaban hayvanlarını katletmeyi, onların yuvalarını yıkmayı reddedebilirsiniz.

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM)