10 Nisan 2018 Salı

Açlık Grevindeki Osman Evcan için İngiltere’de Ördek Kurtarıldı

İngiltere’den paylaşım yapan UnoffensiveAnimal isimli sosyal medya hesabı, İngiltere’nin kuzeyindeki bir çiftlikte sefalet içinde yaşatılan, eti için yaklaşık 200 Sterlin fiyat biçilen bir ördeğin özgürleştirildiğini ve bu eylemin Silivri’de açlık grevine devam eden vegan hükümlü Osman Evcan’a ithaf edildiğini duyurdu.



Osman Evcan’ın Silivri Kapalı Ceza Kurumu’nda 26 Mart 2018’de başlattığı açlık grevi yurtdışında da yankı uyandırdı. UnoffensiveAnimal’ın internet sayfalarında yer alan ALF (Hayvan Kurtuluş Cephesi) imzalı duyuruda “Sosyeteye 100-200 Sterlin gibi fiyatlarla ördek cesedi satan bir çiftliğe yaptığımız ziyarette ölmüş, çamurlarda çürüyen kuşlara rastladık ve sıcak bir yuvası olmazsa aynı sonu paylaşacak olan bir ördeği oradan kurtarma kararı aldık. Bu eylemi, kapatıldığı hücresinde vegan yemek hakkı için açlık grevine giren Osman Evcan’a ithaf ediyoruz.” denildi.

Osman Evcan, Silivri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kendisine veganlığı ve inançsızlığı üzerinden psikolojik baskı uygulandığını, yiyeceklerine defalarca mideyi bozan zararlı maddeler katıldığını, diğer mahkûmlarla spor-sohbet gibi faaliyetlere katılmasının keyfi olarak engellendiğini beyan ettiği birçok yazılı şikâyetin karşılıksız kalması sebebiyle açlık grevine başladığını açıklamıştı. Mektubunda “Hiçbir kötü muameleye itiraz etmememiz için bizi terbiye etmeye çalışıyorlar. Kanıt, belge olmadığını söyleyerek suçluları korumuş oluyorlar. Başka seçeneğim kalmadı. İfşa etmeseydim kendime olan saygımı yitirirdim.” diyen Osman Evcan’ın şikâyetlerinin dikkate alınması ve sorumlu cezaevi personelinin cezalandırılması için CHP İstanbul milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e 9 Nisan’da soru önergesi verdi.

YARIN KADIKÖY’DE OSMAN EVCAN İÇİN FAKS VE MEKTUP YAZMA ETKİNLİĞİ VAR

Osman Evcan’ın yaşadığı sorunları başından beri takip eden Yeryüzüne Özgürlük Derneği’nin basın sözcüsü Güray Tezcan geçen hafta Bianet’e verdiği mülakatta “Osman zehirlenmesiyle ilgili cezaevindeki görüntülerin incelenmesini ve etkili bir soruşturma yürütülmesini istiyor; çünkü şikâyet edenin değil, şikâyet edilenin beyanını esas almışlar.” demişti. Yeryüzüne Özgürlük Derneği sosyal medya hesaplarından tüm hak savunucularını yarın akşam (Çarşamba) Kadıköy Mahatma Kafe’de gerçekleştireceği Osman Evcan için faks ve mektup yazma etkinliğine davet etti.



HAYVAN KURTULUŞ CEPHESİ (ALF) NEDİR?      

ALF, yaklaşık 40 senedir dünyanın pek çok noktasında aktif olan lidersiz bir oluşum. Amacı, endüstriyel olarak veya insan faydası için kullanılan/öldürülen hayvanları doğrudan eylemle özgürlüklerine kavuşturmak. Hayvanları sömüren insanlar dâhil hiçbir canlıya zarar vermeme prensibi olan oluşum, bazı çiftlikleri ve deney laboratuarlarını tahrip ettiği gibi gerekçelerle geçtiğimiz yıllarda ABD gibi bazı ülkeler tarafından terör listesine alınmıştı. İstanbul’da da özellikle 2014 yılında petshop’lardan, balık ağlarından, niyetçilerden tavşan, köpek ve balık gibi canlıları kurtarma eylemlerine ALF adı verilmişti.