10 Ağustos 2013 Cumartesi

Kosta Rika Ülkedeki Hayvanat Bahçelerini Kapatma Kararı Aldı

Kosta Rika dünyada bir ilki gerçekleştirerek hayvanat bahçelerini kapatacağını ve tutsak hayvanları serbest bırakacağını duyurdu. Tropik iklime sahip ülke, yerkürede bilinen türlerin yüzde dördüne ev sahipliği yapıyor ve bu anlamda oldukça önemli. 


Kosta Rika ülkedeki iki devlet hayvanat bahçesini insan türünün diğer türler üstündeki hakimiyetini sorgulayan “Acil Ekolojik Farkındalık” projesi dahilinde kapatacak.

Ülkede sadece iki hayvanat bahçesi olmasına karşın (Simon Bolivar Hayvanat Bahçesi ve Santa Ana Korunumu) Kosta Rika’nın bu kararı coğrafyasında bulunan türlere bakışını yansıtması açısından açık bir karardır.

“Kafesleri ortadan kaldırıp botanik parklardaki biyoçeşitlilik ile iki tarafın da özgürlüğü üzerine temelli bir etkileşimi destekliyoruz. Hayvanların sağlıkları tehlikede olmadıkça ya da onları kurtarmak gerekmedikçe hiçbir şekilde kafeslerde bulundurulmasını kabul etmiyoruz.” diyen Çevre Bakanı Réne Castro, projenin Mart 2014’te başlayacağını duyurdu. Bu tarihten sonra doğal park olarak kullanılan yerler muhafaza edilip bölgede kalmayı ve yerleşmeyi tercih eden türlerin kullanımına sunulacak, doğal hayata salınamayanlarsa kurtarma merkezleri ve doğal hayat merkezlerinde kafessiz hayatlarına geçecekler ve buralarda önceki gibi teşhirleri yapılmayacak.

Aynı zamanda daha önce oy birliğiyle avcılığı yasaklayarak bu anlamda önemli bir adım atan ilk Latin Amerika ülkesi olan Kosta Rika, Vahşi Hayatı Koruma Kanunu’nda yaptığı değişikliklerle avlanmaya yönelik dört ay hapis cezası ve 4.000 Dolar’a varan para cezaları getirmişti.

Kaynak: TreeHugger / GoodMorningTurkey.com