13 Aralık 2012 Perşembe

"PINAR SELEK" DAVASI: Reddi Hakim Talebi Tekrar Görüşülecek

14. yılını dolduran Mısır Çarşısı davasında, Selek ve Öztürk hakkındaki beraat kararını bozan mahkeme heyetinin değişmesini isteyen avukatların talebi tekrar değerlendirilecek. Bir sonraki duruşma 24 Ocak'ta.


Pınar Selek'in üç kez beraat ettiği ve on dördüncü yılını dolduran Mısır Çarşısı davası bugün Çağlayan Adliyesi'nde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşma öncesinde, hak savunucuları Pınar Selek'e destek için adliye önünde toplandı.

Duruşmayı izlemeye aralarında Avrupa Birliği Delegasyonu ve 27 ülkenin büyükelçiliklerinin de olduğu yurtiçi ve yurtdışından birçok gözlemci geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gülseren Onanç, CHP'li vekiller Musa Çam ve Sezgin Tanrıkulu da Çağlayan'daydı. Tanrıkulu "Biz yargıya adalet dağıtsın diye yetki verdik, onlar zulüm dağıtıyor; bu dava da onların şahikalarından biri" diye konuştu.

Mete Çubukçu, Ömer Laçiner, Yıldırım Türker, Lale Mansur, Pelin Batu, Gençay Gürsoy, İpek Çalışlar, Jülide Kural, Özcan Alper, Esmeray, Akın Birdal, Rıdvan Akar, Nur Sürer, Oya Baydar gibi isimler Adliye önündeydi; Notre Dame de Sion Lisesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileri de okullarından mezun olan Pınar Selek'e destek için gelmişti. Destekçiler arasında THY direnişçileri de vardı.

Avukatların itirazı kabul edildi

Duruşmaya farklı şehirlerden gelen 50 kadar avukat katıldı. Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun müdahillik dilekçesi mahkemeye sunuldu.

Duruşmanın 20 kişilik salonda görülmesinden dolayı, uluslararası gözlemcilerin bir kısmı duruşmaya katılamadı.

Mahkeme, avukatların 30 Kasım'da yaptığı reddi hakim talebini reddetti. Gerekçesinde "5271 sayılı CMK'nın 22. maddesinde yazılı red sebeplerinden herhangi birinin bulunmadığı, aynı zamanda 'Tarafsızlığı şüpheye düşürecek diğer sebep' koşulunun da mevcut olmadığı" söylendi.

Avukat Akın Atalay, reddi hakim taleplerinin reddedilmesine itiraz edeceklerini, bu kararın CMK 31. maddenin son fıkrasına aykırı olduğunu söyledi. Ayrıca talebin reddine itiraz kullanma hakkı verilmeden duruşmanın görülmesinin yasaya aykırı olduğunu ifade etti, "Yasa hükmüne göre bu heyetin duruşmaya çıkmaması gerekir" dedi.

Avukat Bahri Belen de kararın avukatlara tebliğ etmeden 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine tepki gösterdi. "Avukatlar itiraz hakkını kullanmadan kararınız 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gidemez, giderse yasa çiğnenmiş olur" dedi.

Duruşmaya 15.50 itibariyla ara verildi.

Saat 17.00'da tekrar başlayan duruşmada mahkeme heyeti, avukatların reddi hakim talebinin reddine itirazlarını kabul etti. Avukatların itirazı 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşülecek.

Bir sonraki duruşma 24 Ocak 2013 saat 10.00'da.

"Tanık olmak sorumluluktur"


Hala Tanığız Platformu adına yapılan Deniz Türkali'nin okuduğu basın açıklamasında, yıllardır süren davada adalet istendi, şu ifadelere yer verildi:

"Bugün bir kez daha mahkeme kapılarındayız. Aradan geçen zamanda Beşiktaş Mahkemesi'nden Çağlayan Adalet Sarayı'na terfi ettik ama hukuk yoluyla işlenen zulümde zerre gerileme olmadı. Biz de Pınar Selek'e tanık olmaktan, bu bitmek bilmeyen adaletsizliğe direnmeye evrildik. Adaleti onun şahsında hepimiz için istedik. Başka türlü bu ülkede nasıl hiçbir şey olmamış gibi yaşanabilir bilemedik.

"Tanık olmak sorumluluktur. Gereği yerine gelmezse suç otaklığına dönüşür. İnfialimiz bundan. Göz göre göre yaşatılan bu hukuk cinayetinin, bu insanlık ayıbının utancına katlanamayışımızdan.

"Pınar Selek'in elini tutmaktan gurur duyuyoruz. O eli hiç bırakmayacağız. Ta ki hep birlikte bu ülkenin sokaklarında onun özgürlüğünün şenliğini kutlayana kadar. O gün Pınar yine en önde olacak. El edecek hepimize, hep birlikte şarkılarımızı söyleyelim diye. İşte o gün bütün bu basın açıklamalarını konfeti yapıp havalara savuracağız ve kahkahalarla güleceğiz.

"Adalet dediğimiz de bu resimden ibaret."

* Açıklamaya destek verenler: 1 Milyon İmza - 1million4equality, Amargi, İzmir Amargi, Ankara Kadın Platformu, Avrupa Kadın Lobisi - AKL Türkiye, Kadınlarla Dayanışma Vakfı - KADAV, Avrupa Parlamentosu, Ev-Eksenli Çalışanlar Sendikası (Ev-Ek-Sen), Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa Destek Komitesi, GIT Kanada, GIT Fransa, GIT Kuzey Amerika, İşkenceye Karşı Dünya Örgütü - OMCT, İsveç Parlamentosu, Kadın Adayları Destekleme Derneği - KADER, Kadın Dayanışma Vakfı, KAOS GL, Kadının İnsan Hakları-Yeni Çözümler Derneği, Lambdaistanbul, Muğla Savaş Karşıtı Kadın İnisiyatifi, Nü.kolektif, Pen Almanya, Sessiz Kalmamak Gerek İnsiyatifi, Sosyalist Feminist Kolektif, Sosyoloji Mezunları Derneği - SOMDER, Strazburg Üniversitesi, Strazburg Belediye Başkanı, Türkiye'de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu - GIT Türkiye, Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği, Uluslarası Gey Lezbiyen İnsan Hakları Komisyonu - IGLHRC, Uluslararası İnsan Hakları Dernekleri Federasyonu -FIDH, Uluslararası Pen, Uluslararası Pen Kadın Yazarlar Komitesi, Wiener  Enstitüsü -VIDC, Yeryüzüne Özgürlük Derneği.

* Gözlemciler: Türkiye'de Araştırma ve Öğretim Özgürlüğü Uluslararası Çalışma Grubu- GIT Türkiye, Uluslararasi Af Örgütü Türkiye Şubesi, İstanbul Barosu, Mazlumder, Avrupa Birliği Delegasyonu, 27 ülkenin büyükelçilikleri, Lambdaistanbul LGBT Dayanışma Derneği, Sosyal Politikalar Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği -SPOD, Yeryüzüne Özgürlük Derneği.

Dava kronolojisi için tıklayın.

Kaynak: Bianet