28 Aralık 2011 Çarşamba

Vicdani Retçi Delice Yargılanıyor

Dini nedenlerden vicdani reddini açıklayan Muhammet Serdar Delice'nin yargılanmasına Malatya'da başlanıyor. Delice, "firar" ve "Halkı askerlikten soğutmaktan" ayrı ayrı yargılanacak.


Malatya'da askerlik yaparken, askerliğin beşinci ayında hastaneden ayrılarak İstanbul'a gelen ve İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) yaptığı basın açıklamasıyla vicdani reddini açıklayan Muhammet Serdar Delice, yarın Malatya'da ilk kez hakim karşısına çıkacak.

Muhammet Serdar Delice, 29 Kasım'da firar suçu işlediği gerekçesiyle tutuklanarak İstanbul Kasımpaşa Askeri Cezaevi'ne gönderilmişti.

Burada işkence gördüğü gerekçesiyle açlık grevine başlayan Delice, 24 Aralık Cumartesi sabahı Malatya'ya götürülmüştü.

Konu hakkında bianet'e bilgi veren Avukat Tayfun Çakır, Muhammet Delice'nin geçici olarak ifadesinin alınması ve mahkemeye sevk edilmek üzere İstanbul'da "yol tutuklaması" kararı ile tutulduğunu söyledi.

Delice'nin askeri birliğinin Malatya'da olması nedeniyle esas soruşturmanın burada yürütüldüğünü ifade eden Avukat Çakır, Delice'nin cumartesi sabahı Malatya'ya getirildiğini söyledi.

Malatya'da savcılık ifadesinin ardından "firar suçu" işlediği gerekçesiyle mahkemeye sevk edildiğini ve tutuklanarak Malatya Askeri Cezaevi'ne gönderildiğini anlatan Çakır, pazar günü de iddianamenin hazırlandığını söyledi.

Avukat Tayfun Çakır, Muhammet Delice hakkında bir soruşturma daha açıldığını söyledi. Türk Ceza Kanunu 318. madde, yani "Halkı askerlikten soğutmak" suçundan açılan soruşturmanın firar soruşturmasından ayrıldığına dikkat çeken Çakır, bu kısmın Genelkurmay Askeri Savcılığı'na gönderildiğini, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın da 318. maddeden dolayı ifadesi alınması için Malatya'ya talimat yazdığını ve Delice'nin pazartesi günü talimat ifadesini verdiğini söyledi.

Kaynak: Bianet