21 Aralık 2011 Çarşamba

Cenazelerin Yerini Gösterecek

Eski Özel Harekatçı Çarkın'ın, öldürüldüğünü söylediği MİT'çi Ümit ile 1992'de gözaltında kaybedilen Efeoğlu, Yaman ile Gül'ün cenazelerinin yerini gösterecek.

Eski Özel Harekatçı Ayhan Çarkın, Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) Tarık Ümit ile üniversite öğrencileri Ayhan Efeoğlu, Hüsamettin Yaman ile Soner Gül'ün öldürüldüğünü söylemişti.

Ayrıca, 1996'da öldürülen Ümit'in cesedinin yerinin krokisini çizip savcıya verdiğini ve Efeoğlu'nu kendisinin gömdüğünü söylemişti. Mahkeme, bugün (21 Aralık) Çarkın'ın cenazelerin yerini göstermesine karar verdi.

Çarkın, dün savcıya verdiği ifadede Ümit'in infaz edildiği yere dair krokiyi eliyle çizip 26 Mart'ta İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hakan Karaali'ye verdiğini belirterek, "Krokiyi çizdim neden gidip bakmadılar" dedi.

Çarkın, Savcı Hakan Yüksel'e verdiği ifadede, Eski Özel Harekât Daire Başkanı İbrahim Şahin, Mehmet Ağar ve  Hanefi Avcı hakkındaki suçlamalarını da sürdürdü.

Ömer Lütfü Topal'ın, kumarhanelerinin ele geçirilmesi için infaz edildiğini savunan Çarkın, "Biz devlet için yaptığımızı biliyorduk ama devlet için değilmiş" diye konuştu. Çarkın faili meçhul cinayetlerle ilgili sürecin, 1994'te Özgür Gündem'in bombalanmasıyla başladığını da anlattı. Çarkın, Susurluk sürecinde bir kazada ölen Hakim Akman Akyürek'in ölümünün de şüpheli olduğunu ileri sürdü. Akyürek, Susurluk Araştırma Komisyonu raportörü olarak görev yaparken trafik kazasında ölmüştü.

"Çiller'in bilgisi vardı"

Çarkın, Ağar için "Kesinlikle bu işin içinde, elebaşı. Gerçekleri söylemiyor" dedi. Çarkın, eski MİT'çi Mehmet Eymür'ün de gerçekleri anlatmadığını söyleyerek "Kendisini kurtarmak için bilgi vermemiştir" diye konuştu.

Devrimci Karargâh davasından tutuklu eski Emniyet Müdürü Avcı'nın faili meçhul cinayetler konusunda bilgisi bulunduğunu savunan Çarkın, "Avcı da bu işin içinde" dedi. Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin'in ise ekibin başı olduğunu söyledi.

Çarkın, Susurluk döneminin ana muhalefet partisi lideri Mesut Yılmaz ile aynı dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in de emniyet içindeki yapılanmadan bilgisi olduğunu savundu. Çarkın'ın, Tansu Çiller eşi Özer Çiller'in bu durumu kullandığını söyledi.

Yerlerini gösterecek

Gazetelerdeki haberlere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gelen açıklamada ise Çarkın'ın cesetlerin yeriyle ilgili kroki çizdiği ya da bu itiraflarda bulunduğu kabul edilmedi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği, bugün, Çarkın'a bazı faili meçhul cinayetlerle ilgili yer gösterme işlemi yaptırılması talebini kabul etti.

Çarkın ne demişti?

İlk olarak 2008'de katıldığı bir televizyon programında ''Terörle mücadele sırasında 1000 kişiyi öldürmüş olabilirim'' diyen Çarkın, Mart ayında da Başbağlar, Pınarcık, Perpa, Çiftehavuzlar, Gazi Mahallesi, Bolu-Sapanca-Düzce üçgeni ve daha pek çok katliamda yer aldığını söyledi.

25 Mart'ta Organize Suçlar Şube Ekipleri'nce gözaltına alınan Çarkın, Savcı Hakan Karaali tarafından sorgulanıp mahkemeye sevk edildi ve serbest bırakıldı. Çarkın, Ankara'da savcılığa verdiği ifadenin ardından 4 Haziran'da tutuklandı.

Faili meçhulleri araştıran Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Çarkın hakkında soruşturma başlattı. Çarkın, son açıklamasında da eski MİT'çi Ümit'in öldürüldüğünü öne sürdü. Çarkın ayrıca, Ayhan Efeoğlu, Hüsamettin Yaman ve Mehmet Soner Gül isimli öğrencilerin 1992'de öldürüldüğünü, Efeoğlu'nu kendisinin gömdüğünü, infaz yerleri gösterebileceğini ileri sürdü.

Kaynak: Bianet