23 Aralık 2011 Cuma

5 yılda 400 madenci öldü

Türkiye'de son 5 yılda 400 madencinin kazalarda yaşamını yitirdiğine dikkat çeken DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, ILO'nun "Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi"nin imzalanmasını ve taşeron sistemin kaldırılmasını istedi.


DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Türkiye'deki maden kazalarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Madencilerin hayatı bu kadar ucuz değildir" dedi, iş cinayetlerinin önlenmesi için derhal adım atılmasını istedi.

5 YILDA 400 MADENCİ İŞ CİNAYETİ KURBANI

Görgün, DİSK'e bağlı Dev Maden-Sen'in 0cak-Aralık 2011 tarihleri arasında yaptığı araştırmanın sonucunu hatırlattı. Buna göre, madencilik sektöründe bu süre zarfında 111 kaza meydana geldiği, ölümlü kaza sayısının 75 olduğunu anımsatan Görgün, kazalarda 87 işçinin yaşamını yitirdiğini, 247 işçinin yaralandığını kaydetti. Görgün, "Böylece son 5 yılda toplam 400 madenci madenlerde yaşamını yitirdi" dedi.

"Son 5 yılda ortaya çıkan tablo ürkütücüdür" diyen Görgün, madencilik sektöründe taşeronlaşma ve güvencesiz çalışma nedeniyle mesleki eğitim ve birikimin yok olduğunu, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin de nerdeyse tamamen ortadan kaldırıldığını belirtti.

"Kanla, ölümle, hastalıklarla, sakat kalmalarla yapılan üretimin kalkınmayla, gelişmeyle ne ilgisi bulunmaktadır?" diye soran Tayfun Görgün, şöyle dedi: "80'li yılların başından itibaren uygulamaya konulan özelleştirme, taşeronlaşma, rodövans vb yanlış uygulamalar; kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini dağıtmıştır. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hızla terkedilmesine neden olmuştur. Buna bir de kamusal denetimin ve yaptırımın yetersizliği de eklenince facialar bir biri ardı sıra gelmeye başlamıştır."

Görgün, Türkiye'de kuralsız ve denetimsiz çalışan pek çok maden firmasının taşeron ya da rödevans ilişkileri içinde üretim yaptığını, bu tür işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını "maliyet kalemi" olarak gördüğünü ifade etti.

'MADENCİLERİN HAYATI BU KADAR UCUZ DEĞİL'

Taşeronlaşmayla birlikte, sendikal örgütlenmenin kapsamının da daraltıldığına dikkat çeken Görgün, Türkiye ILO'nun "Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesini" hala imzalamadığını hatırlattı. Görgün, iş cinayeti davalarındaki cezasızlık politikasına da dikkat çekti.

"Madencilerin hayatı bu kadar ucuz değildir" diyen DİSK Genel Sekreteri, ILO'nun "Madenlerde Sağlık ve Güvenlik Sözleşmesi"nin imzalanmasını, sendikal örgütlenmelerin önündeki engellerin kaldırılmasını, mesleki eğitim, bilgi, birikim ve becerinin sıkı denetime tabii tutulmasını, denetim ve yaptırımların ağırlaştırılmasını, rodövans, taşeron üretim ve güvencesiz çalışma biçimlerine son verilecek yasal düzenlemeler için derhal adım atılmasını istedi.

Kaynak: ETHA