31 Aralık 2011 Cumartesi

'2011'e erkekleri koruyan yargı kararları damga vurdu'

ESP Sosyalist Kadın Meclisleri, Ankara ve Eskişehir'de yaptığı basın açıklamalarıyla 2011 yılı kadına yönelik hak ihlallerinin bilançosunu açıkladı.


ESP/ Sosyalist Kadın Meclisleri, 2011 yılını eylemle kapattı.

Ankara'da Yüksel Caddesi'de toplanan SKM üyeleri adına Eda Apaydın bir açıklama yaptı. 2011'de coğrafyamızda her ay en az 15 kadının katledildiğini ifade eden Apaydın, öldürülen kadınların yüzde 88'inin en yakınındaki erkekler tarafından katledildiğini söyledi.

Apaydın, kendi hayatlarına dair karar vermek isteyen kadınların yüzde 41'inin ayrılmak veya boşanmak istedikleri için, yüzde 32'sinin kıskançlık sebebiyle, yüzde 36'sının ise erkekleri reddettikleri için öldürüldüğünü ifade etti.

Eskişehir SKM üyeleri Yediler Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Başak Ekin, "Erkek egemen kapitalist sistemde kadınların en önemli sorunu 2011 yılında da kadına yönelik şiddet olarak yerini korudu. Toplumsal cinsiyetçi rolleri yeniden üreten kapitalist erkek egemen sistemin tüm yapısı, kadına yönelik şiddeti her geçen gün büyütüyor. Bu konuda yargı, erkekleri koruyan kararlarıyla 2011 yılına damgasını vurdu" dedi.

Açıklama sırasında çevreden geçen bir şahıs, kadınlara sözlü tacizde bulundu, kısa süreli gerginlik yaşandı.

Kaynak: ETHA