29 Aralık 2011 Perşembe

Vicdani Retçi Delice İçin Hastane Karar Verecek

Muhammet Serdar Delice'nin tutukluluk halinin devamına karar verilirken, üç haftayı geçmemek şartıyla askerliğe elverişli olup olmadığının belirlenmesi için askeri hastane tarafından adli gözlem yapılması istendi.


29 Kasım'da "firar suçu" işlediği gerekçesiyle tutuklanarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi'ne gönderilen, 24 Aralık'ta da Malatya Askeri Cezaevi'ne sevk edilen vicdani retçi Muhammet Serdar Delice'nin yargılanmasına bugün başlandı.

Malatya Askeri Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Delice'nin tutukluluk halinin devamına karar verilirken, üç haftayı geçmemek kaydıyla adli gözlem altında tutulması ve bir sonraki duruşmanın 20 Ocak 2012'ye ertelenmesi kararlaştırıldı.

"Hastane karar verecek"

Avukat Tayfun Çakır, Muhammet Serdar Delice'nin bu karar uyarınca üç haftayı geçmemek şartıyla askeri hastaneye sevk edilerek, burada psikiyatri uzmanı eşliğinde cezai ehliyetinin olup olmadığına ve askerliğe elverişli olup olmadığına karar verileceğini söyledi.

Muhammet Serdar Delice 24 Şubat 2010'da askerlik yaparken götürüldüğü Malatya Askeri Hastanesi'nden firar ederek İstanbul'a gitmiş ve İnsan Hakları Derneği'nde (İHD) süzenlediği basın toplantısında vicdani reddini açıklamıştı.

27 Kasım 2011'de yakalanarak Kasımpaşa Askeri Cezaevi'ne götürülen Delice, burada işkence gördüğünü ifade ederek açlık grevi eylemi başlatmış, 24 Aralık cumartesi sabahı, firar etmesiyle ilgili yargılamanın yapıldığı Malatya'ya sevk edilmişti.

Avukat Tayfun Çakır, Delice'nin askerden firar ettiği 24 Şubat 2010 ile 27 Kasım 2011 tarihleri arasında askerliğe elverişli olup olmadığının araştırılacağını ve buna göre kendisine "çürük raporu" verilip verilmeyeceğinin kararlaştırılacağını söyledi.

"'Çürük' ara formülü"

"Vicdani retçiler 'firar' ettikleri gerekçesiyle tutuklanıp cezalandırıldıktan sonra kışlaya götürülüyorlar. Burada da üniforma giymeyince bu sefer 'emre itaatsizlik' gerekçesiyle tekrar cezalandırılıp cezaevine gönderiliyorlar ve bu kısır döngü bu şekilde sürüyor" diyen Avukat Çakır, bunun önüne geçilmesi için "askerliğe elverişli değildir" raporu verilerek bir "ara formül" uygulandığını ifade etti.

Çakır, bu kişilerin "askerliğe elverişli değildir" denilen dönem öncesinde işlediği suçlar varsa, o suçlardan ceza aldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: Bianet