23 Aralık 2011 Cuma

Kayıpların akıbetini soran İHD'liler yargılanıyor

İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici ve Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek'in "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" eylemi nedeniyle yargılanmasına başladı. Davaya tepki gösteren Bilici, "yeni bir skandalı" dedi ve ekledi: "Oturma eylemimiz 150. haftaya giriyor. O hafta yaptığımız eylem suçsa, tümü de suçtur. Ne yapacaklar, 150 tane dava mı açacaklar?"

İnsan hakları savunucularının, kayıpların akıbetinin açıklanması ve sorumluların yargılanmasını istediği için haklarında açılan dava dün başladı.

İHD ve kayıp yakınlarının 5 Şubat 2011 tarihinde 104. kez gerçekleştirdikleri "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" oturma eylemi nedeniyle İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici ve Kayıp Komisyonu Üyesi Necibe Güneş Perinçek hakkında dava açılmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, "Örgüt propagandası yapmak" ve "Devletin güvenlik güçlerini tahkir ve tezyif etmek" suçlamasıyla başlattığı soruşturma sonucunda, "2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmek" suçlamasıyla dava açmıştı.

Davının ilk duruşması, dün Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada Bilici ve Perinçek ile avukatları hazır bulundu. Bilici ve Perinçek, her hafta düzenledikleri oturma eyleminin suç sayılmasının anlamsız olduğunu belirttiler. Mahkeme heyeti, duruşmayı 21 Şubat 2012 tarihine erteledi.

'KAYIPLARI SORMAK EN TEMEL GÖREVİMİZ'

Davaya tepki gösteren İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, 31 Ocak 2009 tarihinden itibaren her hafta düzenledikleri oturma eyleminin suç sayılmasının Türk hukuk sisteminin yeni bir skandalı olduğunu söyledi. Yaptıkları eylemle, Türkiye'nin bir döneminde karanlık kalan olayların aydınlanmasını amaçladıklarını kaydeden Bilici, "Bu hafta 150. kez oturacağız. Ve yine devletten, hükümetten kaybedilenleri ve faillerini isteyeceğiz. Bu bizim en temel görevimizdir. Hem insan olmanın gereğidir, hem insan hakları savunucusu olmanın zorunluluğudur. Biz orada kötü bir şey yapmıyoruz, aksine bu ülkenin aydınlığa çıkması için çaba gösteriyoruz. Başbakan ve hükümet yetkilileri bile bugün çıkıp geçmişin aydınlanması gerektiği konusunda samimi olmasalar bile açıklama yapıyorlar. Hal böyle iken bize neden dava açılır? Bu ülkenin hukuku bu kadar mı ayaklar altında?" diye konuştu.

'150 TANE DAVA MI AÇACAKLAR?'

Bu eylemi her hafta yaptıklarını vurgulayan Bilici, "Biz her hafta bu oturma eylemini yapıyoruz. Bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Madem 104. hafta yaptığımız eylem suçtu, diğerlerinin de suç sayılması gerekir. Emniyet güçleri bütün eylemlerimizi izliyor. Acaba bütün oturma eylemleri hakkında dava mı açacaklar? Öyle olursa 150 tane dava açmaları gerekir" dedi.

Kaynak: ETHA