30 Aralık 2011 Cuma

Saldırıya uğrayanlara soruşturma

İstanbul Üniversitesi'nde ülkücülerin saldırısına uğrayan öğrencilere, rektörlük tarafından soruşturma açıldı.


İstanbul Üniversitesi'nde Ekim ayında ülkücülerin solcu öğrencilere yönelik saldırısının ardından, saldırıya uğrayan 6 öğrenciye soruşturma açıldı. Ülkücülerden ise sadece biri hakkında soruşturma başlatıldı.

Ekim ayında Hakkari Çukurca'da yaşanan saldırı ve asker ölümlerinden sonra başlayan ülkücülerin provokasyonu İstanbul Üniversitesi'ne de sıçramış, ülkücüler 18 Ekim'de devrimci demokrat öğrencilere saldırmıştı.

İki gün boyunca süren saldırılardan sonra 21 Ekim'de yürüyüş yapan demokrat öğrenciler, saldırıları protesto etmişti. Eylem sırasında Fen Edebiyat Fakültesi önünde ülkücüler yine öğrencilere saldırırken, polis de saldırıya uğrayan öğrencilere müdahale etmişti.

Olaylardan yaklaşık iki ay sonra İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü 7 öğrenci hakkında soruşturma başlattı. Bunlardan sadece bir kişinin saldırgan ülkücü, diğerlerinin solcu öğrenciler olduğu öğrenildi.

Rektörlük, soruşturma açıldığına yönelik öğrencilere tebligat da göndermezken, bazı öğrenciler savunma için son tarihten 1-2 gün önce öğrenerek savunmalarını verdi. Ancak öğrencilere, savunma yapmak için istedikleri görüntülerin gösterilmediği öğrenildi.

Soruşturma açılan öğrencilerden birisi, ETHA'ya yaptığı açıklamada, "Olay anındaki görüntüleri Rektörlüğe polisler veriyor. Rektörlük de bu görüntülerde bulunanlara soruşturma açıyor. Eyleme katılıp katılmadığı da önemli değil, soruşturma açılması için görüntüye yakalanmak yeterli oluyor. Savunma yapmak için bu görüntüleri izlemek istedik, ancak talebimiz karşılanmadı" dedi. Öğrenci, ülkücülere saldırı emrini sivil polislerin verdiğini gösteren fotoğrafları da delil olarak gösterebileceklerini ifade etti.

Aynı olaylar nedeniyle bir polis, soda şişesi attığı iddiasıyla bir öğrenci hakkında dava açmıştı.

Kaynak: ETHA