26 Aralık 2011 Pazartesi

HRANT'IN ARKADAŞLARI: "Başlayın Artık"

Hrant'ın Arkadaşları, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun "Dünyanın neresinde bir Ermeni varsa bulup gönlünü alacağız" demesine karşılık "Duruşmaya gelip ön sıralarda oturanlardan başlayabilirsiniz" dedi.



İstanbul Şişli'de 19 Ocak 2007'de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci  Hrant Dink cinayeti davasının 23. duruşması Beşiktaş Adliyesi'nde görülüyor.

"Hrant'ın Arkadaşları", duruşma öncesinde, ellerinde yine "Bu dava öyle bitmez"dövizleriyle Beşiktaş İskelesi önünde toplandı.

İskele toplanan grup, Dolmabahçe'den iskeleye yürüyen diğer grupla birleşerek,"Öldür diyenler yargılansın", "Muammer Güler, Celalletin Cerrah yargılansın", "Yaşasın halkların kardeşliği", Hepimiz Hrant'ız hepimiz Ermeniyiz" sloganları eşliğinde Beşiktaş Adliyesi'ne yürüdü.

Grubun içinde Rakel Dink, Pakrat Estukyan, Sezgin Tanrıkulu, Ufuk Uras, Ahmet İnsel, Zeynep Tanbay, Osman Kavala, Oral Çalışlar da vardı.

bianet'e konuşan Garo Paylan, "Zihniyet geçen haftaki tartışmalarda da gördüğümüz gibi suçuyla yüzleşmiyor ve üstünü örtüyor. Hrant cinayeti 1915'in farklı bir tezahürüdür. İnkar suçtur inkar devam ettikçe suç da devam ediyor. Hürriyet gazetesi "azgın azınlık" manşeti ile  hedef göstermeye devam ediyor" dedi.

Hrant'ın Arkadaşları adına basın açıklamasını okuyan Gülten Kaya, davanın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen sabrı besleyenin öfke olduğunu bu yüzden de 95 yıl geçse de bunun böyle devam edeceğini söyledi.

"Artık bizimle alay etmeyi bırakın. Cevap verin; Katiller nerede? Katilleri nereye sakladınız? Jandarma karakollarında, istihbarat raporlarında, medya plazalarında, meclis koridorlarında, adalet saraylarında, kozmik odalarda mı sakladınız onları?

"Hep yaptığınız gibi katilleri koruma refleksiniz nereden geliyor? Yoksa sizi büyük devlet yapan bu mu?"

"Başlayın artık ve gerisini getirin"

Kaya, dört gün önce Hürriyet gazetesinin "Azgın Azınlık" manşetini attığını hatırlatarak "Yeni cinayetler için yeni nişangahlar kurmanın ilk adımını hep böyle attınız, hatırlayın. İnkar edebilecek misiniz?" dedi.

* Dışişleri Bakanı  Ahmet Davutoğlu, "Dünyanın neresinde bir Ermeni varsa bulup gönlünü almaktan" bahsediyor. Nereden başlayacaksınız sayın bakan? Belki bundan sonraki ilk duruşmaya gelip ön sıralarda oturanlardan başlayabilirsiniz. Geride kalanlar artık burada değil.

* Yüzbin vicdan sahibinin elleri üstünde taşıdığı arkadaşımızın o son uzun yolculuğu bu ülkenin çürümüş adalet duygusunu, köhne, karanlık ve yalanlarla dolu geçmişini gömmek içindi. İşte bu yüzden o denli dik ve onurluydu... İşte bu yüzden hala kulaklarda yankılanıyor "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeniyiz" sözü.

* Sizi kendi karanlığınızdan koruyacak o insanlara, bizlere, vere vere iki üç tetikçiyle birlikte oynadığınız rezilliklerle dolu şu temsili verdiniz. 23 duruşmadır sabrımızı sınıyorsunuz. Unutmayın, inkar ettiğiniz adaleti yerine getirme sorumluluğunuz geleceğe barış dolu, umut dolu bakabilmemizin önündeki tek engeldir. İnkarınızın taşıdığı suç, iklimimizi her gün biraz daha hırpalıyor, hoyratlaştırıyor, zehrediyor.

* Başlayın artık. Bir yerden başlayın ve gerisini getirin. Bize katillerimizi vermek bir adımdır, oradan başlayabilirsiniz. Üstelik onlar o kadar yakınınızda ki.

Kaynak: Bianet