29 Aralık 2011 Perşembe

Gazetecilerin tutuklanmasına itiraz edildi

Savunma Avukatları, gazetecilerin tutuklanmasına itiraz etti, "Bizler bu haksız ve hukuksuz uygulamanın derhal son bulmasını, esaret altındaki özgür basın emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.


"KCK Operasyonu" adı altında yapılan siyasi operasyonlar kapsamında gözaltına alınarak tutuklanarak gazetecilerin avukatları, tutuklamaya itiraz etti.

İtiraz öncesinde adliye önünde açıklama yapan avukatlar ve gazeteciler, tutuklu gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. Savunma Avukatları adına açıklama yapan Emine Şeker, gazetecilerin yaptıkları iş nedeniyle sorgulandığını belirtti, "Basın emekçileri, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu milletvekili adaylarının çalışmalarını takip ettikleri için, birbirlerine haber aktarımı yaptıkları için, haber amaçlı yurtdışına çıktıkları için özcesi gazetecilik görevlerini yaparak, ötekilerin ve ezilenlerin gerçeklerini bu ülkenin gerçeklerini yansıttıkları için tutuklanmışlardır" dedi.

Operasyonların hükümet talimatıyla gerçekleştiğini söyleyen Avukat Şeker, "İktidara geldiği günden beri basın üzerindeki tahakküm oluşturan, gazetecilere ve köşe yazarlarına hakaret eden Başbakan, yandaş medyasının kirli propagandarıyla tüm basını susturmuş, susmayanları ise emri altındaki özel yetkili savcılara talimat vererek susturmaya çalıştırmıştır" diye konuştu.

'SIRA KİMDE?'

"Acaba sıra kimde?" diye soran Şeker, şöyle konuştu: "İçişleri Bakanı'nın vahim açıklamalarına bakılırsa, sıra artık sanatçılara, edebiyatçılara, üniversitelere gelmiş durumda. Yani resmi ideolojiden bağımsız davranan herkes bu hedefte gözüküyor. Daha dün Kürt siyasetçilerini katledenler, Özgür Ülke Gazetesi'ni bombalayanlar, gazetecileri fail meçhul cinayetlerle katledenler, bugün aynı gelenekten gelen özgür basın emekçilerini şafak operasyonlarıyla esaret altına alarak adeta toplama kampına görütürür gibi toplu tutuklamalar yapmaktadır. Siyasi iktidarın demokratik muhalefete ve özgür basına tahammülsüzlüğü özel yetkili mahkemeler eliyle bir intikam algısı içerisinde sisteme ve iktidara muhalif basın yayın organlarını susturmaya yönelik tutuklamalarla kendini göstermiştir."

Avukat Şeker, dosyadaki gizlilik kararına da dikkat çekti, "Esasen hiçbir suç delili içermeyen dosyaların bu yetersizliği gizlenmek istendiğinden gizlilik kararı koyularak, uydurma girli deliller ve siyasi saiklerle soruşturmalar yürütülmekte, basın faaliyetleri dışında başka bir şey yapmayan insanlar, AKP iktidarının kafasındaki KCK şablonunu tamamlamak için tutuklanmaktadır" dedi.

Avukat Şeker, son olarak şöyle konuştu: "Bizler bu haksız ve hukuksuz uygulamanın derhal son bulmasını, esaret altındaki özgür basın emekçilerinin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz."

'SİYASİ SOYKIRIM OPERASYONU'

Eyleme BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Mardin Milletvekili Erol Dora ve Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu da katıldı. Milletvekilleri adına açıklama yapan Tuncel, gazetecilerin tutuklanmasını "siyasi soykırım operasyonları"nın bir parçası olarak değerlendirdi. Tuncel şöyle konuştu: "Bütün bunların nedeni, Türkiye'de yaşanan Kürt sorunudur. Kürt sorunu çözülmediği sürece de ne yazık ki hem askeri operasyonlar, hem de siyasi operasyonlar devam edece benziyor. Bu sabah yine bir katliam haberiyle uyandık. Bu katliamı da kınıyorum."

Genelkurmay'ın Uludere katliamı ile ilgili açıklamasını hatırlatan Tuncel, "Genelkurmay, dağlarda gezerseniz, öldürülürsünüz, demek istiyor" dedi.

Tuncel, "AKP hükümeti yıllardır denenmiş zor, baskı ve asimilasyon politikamarını güncelleştirerek devam ediyor" diye konuştu. Son olarak da tutuklu gazetecilerin derhal özgürlüklerine kavuşturulmasını istedi.

Kaynak: ETHA