6 Ekim 2011 Perşembe

3500 Filistinli tutsağın açlık grevi onuncu gününe girdi

İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli tutsakların 27 Eylül’de başlattıkları süresiz açlık grevi onuncu gününe girerken eylem giderek genişliyor. Filistin kaynakları son katılımlarla birlikte açlık grevindeki tutsak sayısının 3500'ü aştığını bildirdi.

Açlık grevi eylemi geçen hafta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Hamas'ın elinde bulunan İsrailli esir asker Gilad Shalid'in bırakılmasını sağlamak gerekçesiyle cezaevlerindeki baskıları artırması üzerine başlamıştı.

İnsan hakkı örgütleri görüş yasakları, kelepçeli olarak avukat görüşmelerine çıkarma, tedaviden mahrum bırakma gibi uygulamalarla tutsaklar üzerinde ağır baskı kurulduğunu belirtiyorlar.

Tutsaklar cezaevi yönetimlerinin rencide edici baskılarına son verilmesini, koşullarının iyileştirilmesini, iki yıldır tecrit altında tutulan Filistinli lider Ahmad Saadat üzerindeki tecridin kaldırılmasını ve 2007 Temmuzundan beri yakınlarını görmeleri engellenen Gazzeli tutsakların görüş koşullarının sağlanmasını talep ediyor.

Eylemler üzerine Filistin haber ajansı Wafa'ya konuşan Filistin Yönetimi Başbakanı Salam Fayyad, eylemcilerin taleplerini bütünüyle desteklediklerini belirterek, tutsakların özgürleşmesini Filistin'in özgürleşmesinden ayrı görmediklerini söyledi.

Filistin yönetiminin cezaevlerinden sorumlu bakanı Issa Qarake ise, açlık grevi yapan bazı tutsakların zorla yerlerinin değiştirildiğini ve birçok tutsağın şu an nerede tutulduğunu bile bilmediklerini söyleyerek uluslararası kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Cezaevlerindeki gerginlik sokaklarda da yankısını buluyor. Gazze, Nablus ve Ramallah'ta binlerce Filistinli tarafından tutsakların taleplerini desteklemek için gösteriler düzenlenirken Ramallah’ta tutsaklara destek için oturma eylemi yapan Filistinlilere İsrail askerleri göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

İsrail cezaevlerinde aralarında 285 çocuk ve 22 seçilmiş milletvekilinin de bulunduğu 6000'den fazla Filistinli tutsak bulunuyor. Filistinli yetkililer, açlık grevine katılmayan diğer tutsakların da haftada üç gün yemek yemeyi reddederek eyleme destek verdiğini belirtiyor.

İsrail'in tutsaklar üzerinde baskıyı artırmak için vesile olarak kullandığı İsrailli asker Gilad Shalid beş yılı aşkın süredir Hamas'ın elinde bulunuyor. İsrail tarafı Shalid'in koşulsuz olarak bırakılmasında ısrar ederken, Hamas, esir askeri bırakma karşılığında bin Filistinli tutsağın serbest bırakılmasını talep ediyor.

Kaynak: ANF