26 Ekim 2011 Çarşamba

Van'da 34 mahalle muhtarı istifa etti


Van'da depremin ardından 3 gün geçmesine rağmen halkın en acil ihtiyacı olan çadırların dağıtılmadığını, yetkililerin kendileri ile iletişime geçmediğini, bu nedenle halkın tepkisinin kendilerine yöneldiğini belirten 34 mahalle muhtarı istifa etti.

Van'da 23 Ekim'de meydana gelen deprem nedeniyle kentte hala enkaz kaldırma çalışmaları sürerken, dempremzedelerin çoğu kendi imkanlarıyla kurdukları branda ve naylonlardan çadırlarda kalıyor. Yetkililer tarafından yapılan, 16 bin 500 çadırın dağıtıldığı açıklamasına karşın, halk ve muhtarlar bunun gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

İl Afet Acil Kurumu, DSİ önünde ve İl Özel İdaresi önünde sık sık halkla polis arasında gerginlik yaşanıyor. Çadırların okullara götürülerek dağıtılacağı belirtilirken, halk duruma tepki gösteriyor. Birçok kişi, yiyecek veya su istemediklerini, sadece çadıra ihtiyaçları olduklarını ifade ederek, valinin halk karşısına çıkıp bir açıklama bile yapmadığını kaydetti. Yurttaşlar ayrıca özellikle televizyonlarda çıkan haberlerde yardımların yapıldığı açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. "Biz çadır istiyoruz. Yağmur yağıyor ve naylon çadırlarda kalıyoruz" diyen depremzedeler, "Devlet memurlarına ve polislere çadır dağıtılıyor. Vali veya diğer yetkili bize bakmıyorlar. Yandaşlarına veriyorlar yardımları. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in kendi ailesi ve köylülerine yardım gönderiyor" şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Acil ihtiyaçları karşılanmayan ve çadır verilmeyen dempremzedeler, yetkililerin yanı sıra, taleplerini iletmedikleri gerekçesiyle mahalle muhtarlarına da tepki göstermeye başladı. Taleplere yetkililerin cevap vermediğini belirten muhtarlar ise, bundan kaynaklı tepkinin giderek kendilerine yöneldiğini kaydederek, yaptıkları açıklama ile istifa ettiler.

İl Afet Acil Kurumu önünde toplanan 25 mahalle muhtarı 34 mahalle muhtarı adına basın açıklaması yaptı. Muhtarlar adına açıklama yapan Muhtarlar Derneği Başkanı Temez Demez, halkın belli bir süreden sonra giderek gerginleştiğini ve bu nedenle kendilerine saldırılar olduğunu kaydederek, "Yardımlar geliyor muhtarlar dağıtım yapmıyor" söylentinin yayıldığını söyledi. Demez, "Dün ben, bu gün de başka bir muhtar arkadaşımız halkın saldırısına uğradı. Çünkü bu halk sadece kendilerine bir çadır istiyor. Bizim elimizde bir yetki yok. Devlet yetkilileri bizimle organize değil. Bu sebeple biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu nedenle biz de toplu olarak istifa edeceğiz. Halka bir an önce çadır verilsin ve bu gerginlikler de sona ersin" dedi.

Açıklamanın ardından 34 muhtarın istifa dilekçeleri 25 mahalle muhtarı tarafından Van Valiliği'ne sunuldu.

Kaynak: ANF