24 Ekim 2011 Pazartesi

Aliağa, Aşağışakran’da ağaç katliamı


Aliağa’nın Aşağışakran köyünün, açılmak istenilen taş ocakları nedeniyle yine başı dertte. Taş ocağına yol yapmak ve ocak açılmak istenilen alanda yaklaşık bin adet çam ağacının kesildiğini ifade eden Aşağışakran Köyü Muhtarı Halim Yaşa, “Bu ocak açılırsa bölgenin yağmur ormanları kuruyup yok olacaktır” dedi.

Aşağışakran ile birlikte Yüksekköy, Örlemiş ve Kapıkaya köylerinin muhtarları Başbakan, Ulaştırma Bakanı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazılar yazarak taş ocağı ile ilgili çalışmaların durdurulmasını istediler. Ocak faaliyetleri durdurulmaz ise eylem başlatacaklarını belirten Muhtar Halim Yaşa, “Bir ay önce geldiğimde çalışma başlamış, ağaçları kesmişler. Kepçeler, dozerler çalışıyor, ortalık bu hale gelmişti” dedi. Yaşa dilekçelerine henüz bir yanıt gelmediğini belirtti.

EYLEM YAPACAĞIZ

En az bin tane çam ağacı kesildiğini dile getiren Muhtar Yaşa, “Kestikleri ağaçları, ormanı taşıyacaklar. Buradan çıkarılan taş ve kayalar limana götürülüyor. Burada çalışan bir firma ismi, bir şirket ismi yok. Muhatap bulamadık, sadece çam ağaçlarını kesenlerden bakanlıktan onayla çalıştıkları haberini aldık” dedi. Çalışma yapılan alanın tarım alanı olduğunu ve zeytin bahçeleri bulunduğunu vurgulayan Yaşa, “Köylülerimiz çok tedirgin. Herhangi bir sonuç alamazsak önümüzdeki günlerde 5-6 köy olarak büyük bir eylem yapacağımızı ilan ediyoruz” dedi.

RUHSATLAR İPTAL EDİLMİŞTİ

Daha önce de bölgede taş ocağı açmak isteyenler olduğunu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden Enstitüsünden maden aramak amacıyla ruhsat aldıklarını hatırlatan Muhtar Yaşa, “Amaç maden aramak değil taş ocağı açmaktır. Burada maden olmadığı herkesçe bilinmektedir” dedi.

BAKANLIKLARA MEKTUP

Başbakan ve Bakanlara gönderilen mektupta, “Bizler de Çandarlı Limanının yapılmasını yürekten arzu ediyoruz. Ancak, liman dolgu malzemesi olarak köylerimize sınır olan Sakarkaya mevkiinde taş ocağı açılmak istenmesi ve bununla ilgili bazı çalışmaların yapılması bizleri ve köy halkını fazlasıyla rahatsız etmektedir” ifadesine yer verildi. Sakarkaya mevkiinin tamamen zeytin bahçeleri ve çam ormanları ile kaplı olduğuna dikkat çekilen mektupta, “Sakarkaya tepesine çıktığınız zaman zeytin ağaçları ve çam ormanları yeşil bir deniz gibi mavi denizle birleşmektedir. Burada açılacak bir taş ocağı köylülerin tek gelir kaynağı olan bu zeytin ağaçlarına ve çam ormanlarına son derece zarar verecek ve ağaçların kurumasına neden olacaktır” denildi.

Toplanan imzalar ve mahkeme kararlarının da eklendiği mektup, “Hepimizi rahatsız eden, bizi psikolojik yönden hat safhada yoran, köylünün önemli geçim kaynağı olan zeytin ağaçlarının ve çam ormanlarının kurumasına yol açacak bu sorunun kesin çözüme kavuşturulmasını ve burada taş ocağı açılmaması için gerekli talimatların verilmesini arz ve talep ederiz” ifadeleri ile son buldu.

Kaynak: Haberlink