27 Ekim 2011 Perşembe

GATA'dan Süver'e Ceza İndirimi ve Tedavi Kararı

Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde (GATA) muayene edilen vicdani retçi İnan Süver’in 2007’de işlediği "izin tecavüzü suçu"ndan ceza alması durumunda, o dönemki psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle cezada indirim yapılması ve cezasını hastanede geçirmesi kararlaştırıldı.

Psikolojisi bozuk ama askerliğe elverişli

Konuyla ilgili görüştüğümüz İnan Süver’in avukatı Davut Erkan, GATA’da hazırlanan raporda İnan Süver’in suç tarihinde askerliğe elverişli olduğunun ifade edildiğini söyledi. Raporda, İnan Süver’in "izin tecavüzü suçunu" işlediği 2007’de psikolojik rahatsızlıkları nedeniyle "hareketlerini algılama ve yönlendirme yeteneği azalmıştır" denilerek ceza indirimi yapılmasının öngörüldüğünü söyleyen Avukat Erkan, mahkemenin Süver’e ceza vermesi durumunda Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 32/2 maddesi uyarınca cezasında 1/6 oranında indirim yapılması ve kalan cezasını hastanede geçirmesine karar verebileceğini söyledi.

Avukatları olarak kendilerinin İnan’ın tüm cezasını hastanede geçirmesini talep edeceklerini söyleyen Erkan, bunun kabul edilmemesi durumunda en azından tedavi olma zorunluluğu olduğu için hastaneye yakın olan Metris Cezaevi gibi bir yere naklini isteyeceklerini, böylece ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde de tıbbi destek alabileceğini söyledi.

"Zorla asker yapılmak istendiği için psikolojisi bozuldu"

Hazırlanan raporun kesinlikle yeterli olmadığını söyleyen Avukat Davut Erkan, İnan Süver’in vicdani retçi olmasının ve askerlik yapmak istememesinin göz ardı edildiğini söyledi.

Sadece "Psikolojisi bozulduğu için algılama yeteneği azalmıştır, o zaman indirim yapalım" demenin yeterli olmadığını söyleyen Erkan, İnan’ın psikolojisinin askerlik yapmak istemediği ve zorla asker yapılmak istendiği için bozulduğunu ifade etti.

Kaynak: Bianet