28 Ekim 2011 Cuma

Medyada Nefret Kürtleri ve Ermenileri Hedef Aldı

Medyada Nefret Söylemi İzleme Raporu, Mayıs-Ağustos döneminde medyanın ürettiği nefret söyleminin en çok Ermenileri ve Kürtleri hedef aldığını gösteriyor.

Hrant Dink Vakfı tarafından hazırladığı Medyada Nefret Söylemi İzleme Raporu'nun yedincisi yayımlandı.  Rapor Mayıs- Ağustos 2011 döneminde ulusal ve yerel medyada yayınlanan nefret söylemi içeren haberlerin çetelesini ve analizini yapıyor.

Bu dönem çalışması esas olarak etnik ve dini temelli nefret söylemine odaklanırken, cinsiyetçi ve homofobik söylemleri de tarama kapsamına alıyor.

Dini gruplara yönelik nefret söylemi

Raporda etnik ve dini grupları hedef alan 41 köşe yazısı ve haber içeriği yer alıyor. Etnik grupları hedef alan haberlerin büyük çoğunluğunda Ermeni ve Kürtlere yönelik. Dini gruplarda ise ilk sırada Hristiyanlar ve Yahudilere yönelik nefret söylemleri yer alıyor.

Hristiyanlara yönelik söylemler misyonerlik konusu üzerinden kurulurken, Ermenileri de hedefliyor. Yahudilere yönelik söylemler belli bir konu hedef alınmadan, farklı gündem maddeleri etrafında olumsuz çağrışım yapacak şekilde kuruluyor. Bunun dışında Rum, Yunan, Arap, Alevi ve Zerdüşt topluluklara yönelik nefret söylemleri de medyada yerini alıyor.

Etnik gruplara yönelik nefret söylemi

Geçtiğimiz dört aylık dönemde en fazla hedef alınan grup Hristiyanlarken, bu dönem Kürtler ve Ermeniler. Ermenilere yönelik söylemler gündemden bağımsız konularda kuruluyor. Bunlardan bazıları PKK ile ilişkilendirerek, "asıl düşman Ermeniler" anlayışıyla üretiliyor.

Kürtlere yönelik nefret söylemleri "terör" başlığı altında gündeme geliyor. Kadın cinayetleri, yolsuzluk vs gibi suçlar Kürtlere mal edilirken, köşe yazılarında olumsuz çağrışımlar ve küçük düşürmeye yönelik söylemler üretiliyor.

Gazetelerde nefret söylemi

Belirlenen dönemde medya içeriklerinde tespit edilen nefret söylemlerinin yüzde 87,8'ini köşe yazıları, yüzde 9,7'sini haberler, yüzde 2,4'ünü ise okur mektupları oluşturuyor. Nefret söylemine en fazla rastlanan gazete Ortadoğu. Onu sırayla Anayurt, Yeniçağ, Yeni Akit, Günboyu, Gazetem Ege, Hürriyet, Türkiye ve Sözcü izliyor.

Üretilen nefret söylemi biçimleri arasında en çok başvurulan yöntem ise "doğal kimlik öğesini nefret aşağılama unsuru olarak kullanma ve simgeleştirme".

Kadınlara ve LGBT'lere yönelik nefret söylemi

1997'de Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından kabul edilen nefret söylemi tanımına uygun olan 10 içeriğin sekizinde eşcinsellere yönelik nefret söylemi üretiliyor ve bunların yedisinde küfür/hakaret/aşağılama yer alıyor.

Travestilere yönelik haber içeriklerinde "doğal kimlik öğesini nefret aşağılama unsuru olarak kullanma ve simgeleştirme" gözlemleniyor.

Kadına yönelik nefret söylemi içeren köşe yazısı ide Serdar Turgut'a ait. Turgut'un yazısı küfür/hakaret/aşağılama kategorisinde değerlendiriliyor.

* Raporun içeriğine http://www.nefretsoylemi.org/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Bianet