15 Ekim 2011 Cumartesi

Engelliler, engel olanları uyardı

Engelliler, kendilerine engel olan kurum ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmaya ve onları teşhir etmeye hazırlanıyor.



Engelliler, kendilerine engel olanları uyardılar. Engellerin kaldırılmaması durumunda kendilerine doğan hakkı kullanarak engelleri yaratan kurum ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını bildirdiler.

Kadıköy'de bulunan Beşiktaş İskelesi önünde biraraya gelen engelliler, ellerinde "Engelli, otizmli olmak ayıp değildir", "Engelli ve engelli yakını olmak utanılacak bir durum değildir", "Yaşamımızı kolaylaştıracak düzenlemelere karşı çıkan komşuların zihniyeti değişmelidir" yazılı dövizler taşıdılar.

Engelliler adına açıklama yapan Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Adem Kuyumcu, 2004 ve 2005 yılında çıkan 5216 ve 5393 sayılı belediler kanunu ile 5378 sayılı engelliler ile ilgili kanunların yürürlüğe girdiği 2005 yılında söz konusu kanunların hayata geçirilmesi için ilgili kurumlara 7 yıl süre verildiğini hatırlattı. Bu sürenin 2012 yılında dolduğuna dikkat çeken Kuyumcu, sürenin sonunda da engellilere gerekli düzenlemeyi yapmayan kurum ve kişiler hakkında dava açma hakkının doğduğuna işaret etti.

Var olan bu kanunlara rağmen belediyelerin 7 yıllık sürede gereken düzenlemeleri yapmadığını söyleyen Kuyumcu, "Görevlerini yerine getirmeyerek suç işleyen bu kurumlar engellilerin ajitasyonlarına yönelik popülist yardımlar ve aktiviteler yaparak suçlarını gizleme yöntemine girmektedirler. Bu zihniyet artık değişmelidir" dedi.

Engelliler olarak 8 Temmuz 2012 itibariyle suç duyurularına başlayacaklarını bildiren Kuyumcu, "Milli Eğitim Bakanlığı Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından kaynaştırma eğitimine yollanan engelli çocuklarımızı, otizmli çocuklarımızı 'uğraşamayız' diyerek okula kabul etmek istemeyen okul müdürleri ve öğretmenler hakkında, engelli istihdamı konusunda kanunu uygulamayan iş verenleri, göstermelik olarak yardım kampanyalarında yer alıp hayatın içinde engellilerin konutlarındaki düzenlemelere karşı çıkanları ve TOKİ konutlarındaki düzenlemeleri" teşhir edeceklerini bildirdi.

Kendilerine hakların başkaları tarafından verilmeyeceğini farkettiklerini ifade eden Kuyumcu, engellilere engel olanlara karşı zihniyet değişimi için gereken mücadeleyi vereceklerini söyledi.

Kaynak: ETHA