23 Ekim 2011 Pazar

Sanatçılar, şiddet mağdurları "dur" dedi

Sosyalist Kadın Meclisleri, sanatçıların ve şiddet mağduru kadınlarla birlikte, tüm insanlığı şiddete karşı durmaya ve 27 Kasım'da Ankara'da olmaya davet etti.


ESP/Sosyalist Kadın Meclisleri üyeleri, kadın cinayetlerinin durdurulması ve dayanışma evi kurulması talebiyle başlattığı 1 milyon imza kampanyası çerçevesinde Galatasaray Meydanı'nda eylem yaptı.

Kadına yönelik şiddetin son bulmasını isteyen SKM üyeleri açıklama öncesinde imza standı açtı, halkı şiddete karşı taraf olmaya çağırdı. Eylemde, temsili kadın mezarları kuruldu, öldürülen kadınların resimleri taşındı.

SANATÇILARDAN DESTEK

Eyleme İlkay Akkaya, Serap Yağız, Duygu Uzer, Hasan Ali ve ayrıldığı kocasının evinde intihar ettiği iddia edilen Gülay Yaşar'ın Babası Duran Yaşar destek sunarken; Melike Demirağ, İsmail Hakkı Demircioğlu, Mert Fırat, Erdal Güney, Cahit Berkay, Yasemin Göksu, Sevinç Eratalay'da dayanışma mesajları gönderdi.

AKKAYA: HER HAYAT BİR ŞARKIDIR

Sanatçı İlkay Akkaya, "İnsan bu gibi konularda söyleyecek çok fazla söz bulamıyor" dedi. Akkaya sözlerine şöyle devam etti: "Birbirimize değdikçe, birbirimizi tanıdıkça ve birbirimize dokundukça daha iyi anlayacağız"

Akkaya, her hayatın bir şarkı olduğunu söyledi. Ve, "Işığın sustuğu yerde gülüşlerin aydınlatır/ Payımıza düşen keder sevinçlerimizden kalır/ Bir daracık yerde kaldık sensiz dağlarım devrilir/ Uçarken yollarda ölen kuşların çığlığı kalır" sözleri ile "Gitme" şarkısını seslendirdi.

YAĞIZ: SESİMLE SES VERMEK İSTİYORUM

Sanatçı Serap Yağız ise "Kuracağım hiçi bir söz hiç bir cümle kadınlara yönelik şiddeti anlatmayacaktır. Şiddet dursun diye sesimle ses vermek istiyorum" dedi. "Şifa istemem bağından" türküsünü seslendirdi.

ALİ: POZİTİF AYRIMCILIĞI SAVUNUYORUM

Sanatçı Hasan Ali, "Ben pozitif ayrımcı bir erkek olarak buradayım, kadın cinayetlerine karşı ses vermek için geldim" dedi.

YAŞAR: KIZIM KATLEDİLDİĞİ İÇİN BURADAYIM

Ayrıldığı eşinin evinde intihar ettiği iddi edilen Gülay Yaşar'ın Babası Duran Yaşar ise şöyle konuştu: "28 Ağustos gecesi kızım Gülay Yaşar katledildiği için buradayım. Ayrıldığı eşi intihar süsü vererek kızımı katletti. Kızımın Etiler karakolunda şikayet dilekçesi olmasına rağmen görevlendirilen bir polis memuru yoktu" dedi.

ŞİDDET GÖREN ARKADAŞININ YERİNE KONUŞTU

Baba Yaşar'ın ardından, arkadaşı şiddete uğrayan ama cesaret edemediği için eylemde konuşma yapamayan Başak isimli bir kadın ise "Arkadaşım, ayrıldığı eşi tarafından sürekli tacize ve baskıya maruz kalıyor. Burada görülürse tacizin artmasından endişe ettiği için şimdi burada konuşmuyor. Buna bir dur demek lazım" dedi.

'ÖLDÜRÜLEN KADINLAR İÇİN BURADAYIZ'

İstanbul SKM Sözcüsü Tuğba Gümüş ise "Hayatın yarısı olan biz kadınlar olarak, yaşam haklarımıza el konulmasını engellemek üzere buradayız. Şiddete uğradığı için boşanmak isteyen, mini etek giydiği, güzel koktuğu ve eve geç gelmesi gerekçe gösterilerek öldürülen kadınlar için bugün buradayız" dedi.

Gümüş, Kadın ve Aile Bakanlığı yerine Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kurulmasına tepki gösterdi, hükümeti kadın cinayetlerinden sorumlu tuttu. Gümüş, 'Şiddete karşı 1 milyon imza' kampanyası çerçevesinde topladıkları imzaları teslim etmek üzere tüm kadınları 27 Kasım'da Ankara'da olmaya çağırdı.

Kaynak: ETHA