15 Ekim 2011 Cumartesi

'Bir milyar insan aç'

Dünya Gıda Günü nedeniyle açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği, dünyada yaklaşık bir milyar insanın açlık sorunu yaşadığına dikkat çekti.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER), Dünya Gıda Günü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, dünyada giderek artan açlık sorununun sebebinin, yanlış ekonomik politikalar ve gıdanın eşitsiz dağılımı olduğu kaydedildi.

'AÇLIĞIN SEBEBİ EŞİTSİZ DAĞILIM'

Dünya üzerindeki açlık sorununun giderek arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Açlık ve yetersiz beslenmenin yanı sıra uygun koşullarda üretilmeyen gıdaların yol açtığı hastalıklar da insanların sağlığını tehdit etmektedir. Küresel ısınmayla birlikte sayıları artan şiddetli doğal afetlerin dünyanın gıda üretimi üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Nüfusun hızlı artışı, çevre sorunları, iklim değişikliği gibi etmenlere rağmen halen dünyada gıda üretimi bütün insanlığa yetecek boyuttadır. Açlığın temel sebebi yanlış ekonomik politikalar ve gıdanın eşitsiz dağılımıdır" denildi.

Gıda fiyatlarındaki artışa da vurgu yapılan açıklamada, 20 yıl içerisinde temel gıda maddelerinin fiyatlarının iki katından daha fazla artabileceği belirtildi. "Bu durumdan en çok yoksul kesim etkilenecek, açlık sorunu daha çok artacaktır" denildi.

'AÇLIK VE YOKSULLUK TÜRKİYE'NİN DE SORUNU'

Türkiye'de de yetersiz ve dengesiz beslenme sorununun arttığına işaret edilen TÜKODER açıklamasında şunlar belirtildi: "Ülkemiz nüfusunun yarısı yoksulluk sınırı altında, bir milyondan fazla insan da açlık sınırı altında yaşamaktadır."

Tarım ve hayvancılık politikalarının eleştirildiği açıklamada, uluslararası şirketlerin genetiği değiştirilmiş tohumlar ve GDO'lu ürünlerin açlığa çare olmadığı, sadece uluslararası şirketlerin para kazanma hırs ve amaçlarına hizmet ettiği kaydedildi.

Tüketiciyi Koruma Derneği'nin açıklamasında son olarak şu ifadelere yer verildi: "Yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmak insanların temel hakkıdır. Ancak, çok uluslu şirketler bu hakkı tüketicilerin elinden alıp kendileri yönlendirmektedir. Devletler çok uluslu şirketlerin eline teslim edilmemeli, tüketiciden yana politikalar oluşturmalı, tüketici lehine kararlar almalıdır. Sosyal devlet olmanın gereği budur."

Kaynak: ETHA