26 Ekim 2011 Çarşamba

Trans İnsan Hakları Savunucularına Hapis Cezası

Polis şiddetine suç duyurusunda bulunan Pembe Hayat üyeleri "polise görev yaptırmamak için direnme ve hakaretten" ceza aldı.

Pembe Hayat Derneği üyesi Buse Kılıçkaya, Derya Tunç ve Naz Güdümlü'nün yargılandığı davada üç trans insan hakları savunucusu "polise görev yaptırmamak için direnme ve hakaretten" cezalandırıldı.

Kılıçkaya, Tunç ve Güdümlü 19 Haziran 2010 gecesi araçları içerisindeyken, Ankara Esat Karakolu'na bağlı polisler tarafından gözaltına alınmış, ardından "Polise görev yaptırmamak için direnme", "hakaret" ve "kamu malına zarar verme" iddialarıyla haklarında dava açılmıştı.

Ankara Adliyesi 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava bugün karara bağlandı. Davayı, Kaos GL ve Pembe Hayat temsilcileri izledi.

Buse Kılıçkaya "Kamu malına zarar verme" suçundan beraat ederken, "polise görev yaptırmamak için direnme ve hakaretten" beş ay hapis cezası aldı.

Derya Tunç "polise görev yaptırmamak için direnme ve hakaret"ten altı ay, Naz Güdümlü "polise görev yaptırmamak için direnme ve hakaretten" bir yıl hapis cezası aldı. Tunç ve Güdümlü'nün cezaları beş yıl ertelenirken Kılıçkaya'nın cezası ertelenmedi. Karara itiraz süresi yedi gün olarak açıklandı.

"Suçunuz travesti olmak"

bianet'e konuşan Kılıçkaya kararın "trans insan hakları savunucularına yönelik bir durdurma taktiği olduğunu", söz konusu polislerden şikayetçiyken, hapis cezası aldıklarını anlattı.

"Aslında olay şöyle başladı. Polis keyfi uygulama yaptığı ve şiddet uyguladığı için biz polisten davacıydık. Polis bunu görünce onlar da davacı oldu. Bizimki reddedildi, onlarınki kabul edildi.
"Bu karar, polisten dayak yesen de, şiddet görsen de, kabahatler kanunundan ceza yesen de, insan olduğunu bile söyleyemediğin bir ortamın göstergesi."

Kılıçkaya olayın görüntülerinin kayıtlı olduğunu, görüntülerde polisin gözaltına alma nedeni olarak "travesti olmalarını" gösterdiğini söylüyor.

"Şaşırarak izlediğimiz bir karar. Her şey kamera kayıtlarında var. Devlet malına zarar vermekten ceza aldık, kayıtlarda polis devlet malı denilen şeyi kendisi düşürdüğünü ve davacı olmadığını söylüyor. Neden gözaltına alındığımızı sorduğumuzda polis suçumuzun "travesti olmak" olduğunu söylüyor.

"Ben o karakolda yapılan ihlallere yönelik üç yıldır rapor hazırlıyorum. Şimdi bu üç yılı üç aylık cezayla telafi ettiklerini düşünüyorum."

17 Mayıs 2010'da Pembe Hayat Derneği üyesi 5 trans insan hakları savunucusu yine şiddet kullanılarak Esat Karakolu'na bağlı polisler tarafından gözaltına alınmış ve trans insan hakları savunucularına dava açılmıştı, bu olay uluslararası insan hakları örgütlerinin tepkisini çekmiş ve dava tek celse sürerek, trans insan hakları savunucuları beraat etmişlerdi.

Kaynak: Bianet