27 Temmuz 2011 Çarşamba

Yavru Kedinin Ayaklarını Kestiler


Şanlıurfa’da, acımasız kişi ya da kişiler, bir yavru kedinin ön ayaklarını bıçakla kesip sokağa attı.

Vatandaşlar tarafından bulunan hayvan için belediye veterinerleri seferber olurken, güvenlik güçleri ise yavru kediye yönelik vahşeti gerçekleştiren kişi ya da kişilerin bulunması için çalışma başlattı. Gören ve duyanların kanını donduran olay, sabah saatlerinde meydana geldi. Balıklıgöl'de temizlik yapan belediye görevlileri, yerde kanlar içerisinde acı çeken yavru bir kedi gördü. Islak olan ve üzerine sıcak su dökülerek haşlanmış olmasından kuşkulanılan yavru kedinin ön ayaklarının kesildiğini fark eden görevliler, durumu belediyeye bildirdi. 


İhbar üzerine Balıklıgöl'e gelen Şanlıurfa Belediyesi veterinerleri, yavru kediyi tedavi için merkeze götürdü. Kesik olan ön ayaklarından kanlar akan yavru kediyi görenler ise vahşeti yapanlara tepki gösterdi. Daha önce de aynı bölgede 3 kedinin madde bağımlıları tarafından vahşice öldürüldüğünü söyleyen vatandaşlar, yavru kediye işkence yapan kişi ya da kişilerin yakalanarak cezalandırılmasını istedi. Yavru kediyi bulan temizlik görevlisi Cüneyt Aşık ise karşılaştığı manzaranın kendisini şoke ettiğini söyledi. Aşık, "Çimlerin arasında iki ayağı bıçakla kesilmiş, sıcak suyla haşlanmış yavru kediyi görünce yüreğim parçalandı. Yavru bir kediye bu işkenceyi yapan insan olamaz. Bunu yapan madde bağımlısı gençlerdir. Daha önce de benzer olaylara şahit olduk, sürekli hayvanlara eziyet ediyorlar" dedi. Görenlerin tepkisine yol açan olayın ardından bilgilendirilen polisler ise yavru kediye işkence yapan kişi ya da kişilerin belirlenmesi için bölgede araştırma yapmaya başladı.

Kaynak: Sanlıurfa.com

Sahipsiz Hayvana İşkence Cezasız Kalıyor

Son olarak Urfa'da ağır işkenceye maruz kalan sahipsiz kedi yavrusu, akıllara sahipli hayvanlara kötü muamele yapanlarla sahipsiz hayvanlara kötü muamele yapanlar hakkında uygulanan farklı kanunları getirdi.

Urfa'da, işkence yapılmış yavru bir kedi bulundu. Balıklıgöl'de bulunan kedi, temizlik yapan belediye görevlileri tarafından Şanlıurfa Belediyesi veterinerlerine teslim edildi.

Daha önce de aynı bölgede üç kedinin öldürülmüş olması ve sokak hayvanlarına uygulanan şiddetin cezasız kalmasını tekrar gündeme getirdi.

"Hayvanlara kötü muamele Ceza Kanunu kapsamına alınsın"

Konu hakkında bianet'e konuşan Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, esas sorunun insanlar tarafından sahiplenilen hayvanlarla sahipsiz hayvanlara yapılan eziyet ve işkence karşısında yasaların farklılık göstermesi olduğu görüşünde.

İnsanlar tarafından sahiplenilen hayvanlara zarar verilmesi veya öldürülmesi durumunda fail hakkında Ceza Kanunu'nun 151. maddesinden, "mala zarar vermek" suçlamasıyla dört aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla dava açılabildiğini söyleyen Şenpolat, bu noktada hayvana "mal" muamelesi yapılmasını eleştiriyor.

Ancak insanlar tarafından sahiplenilmeyen hayvanlara kötü muamele yapılması veya öldürülmesi durumunda bundan daha vahim bir tabloyla karşı karşıya kalıyoruz.

Sahipsiz hayvanlara yapılan her türlü kötü muamelenin Kabahatler Kanunu çerçevesinde değerlendirildiğini söyleyen Şenpolat, failin bulunması durumunda verilen cezanın 300 lira civarında olduğuna dikkat çekiyor ve ekliyor:

"Sokak hayvanlarına işkence yapan veya hayvanları öldürenlerin yüzde 80'i bilinmiyor. Urfa'daki durum da böyle; ortada fail yok. Suç Kabahatler Kanunu çerçevesinde değerlendirildiği için de savcının veya polisin delilleri toplayıp fail veya failleri bulmak gibi bir yetkisi de yok."

"Bilinçlendirme şart"

Öncelikli olan hayvanlara karşı yapılan her türlü kötü muamelenin, sahipli-sahipsiz farkı gözetilmeksizin Ceza Kanunu kapsamına alınması gerektiğini söyleyen Şenpolat, aksi taktirde hayvanlara bu zulmü çektirenlerin cezasız kaldığını ifade ediyor.

Bunun yanı sıra insanların küçük yaştan itibaren hayvan hakları konusunda bilinçlenmesi için belediyelerin, okulların, camilerin, yerel yayın organlarının ve sivil toplum kuruluşlarının üstüne görev düştüğünü ifade ediyor.

Kaynak: bianet