23 Temmuz 2011 Cumartesi

Yaşam yolcuları Sinop'ta

Karadeniz İsyandadır Platformu'nun Hopa'dan başlattığı "Yaşam Yolculuğu", Sinop'a vardı. Platform üyeleri, 2006'da Nükleersiz Yaşam Şenliği'nde yaşamını yitiren Soner, Öner ve Güneş'i unutmadı.


İki hafta önce Hopa'dan başlayan "Yaşam Yolculuğu" yürüyüşü, bugün Sinop'a ulaştı. Karadeniz İsyandadır Platformu'nu organize ettiği yürüyüşün Sinop ayağında, 2006'da nükleer karşıtı eylemde denizde boğulan gençler anıldı, Hopa'da gözaltına alınanlarla ve Kemalpaşa'daki HES'le ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Açıklamadan sonra Sinop meydanında yaşamı yok eden enerjilere yönelik bir söyleşi gerçekleştirildi.

TUTUKLAMA VE GÖZALTILAR TESADÜF DEĞİL

Platform adına yapılan açıklamada, "Yaşam alanlarına sahip çıkan Soner, Öner ve Güneş arkadaşlarımız gibi, 31 Mayıs günü Hopa'da deresine, suyuna, çayına, kültürüne sahip çıkan arkadaşlarımızın mücadelesini ve direncini kırmak için başlatılan saldırılar devam etmektedir. 31 Mayıs sonrası gözaltı ve tutuklamaların üstünden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen yaşam alanlarına sahip çıkanların üzerindeki baskılar tüm yoğunluğuyla sürmektedir. Bu baskılara dün bir yenisi daha eklendi. Derelerin Kardeşliği Platformu yürütme kurulundan üç arkadaşımız Hopa'da çay bahçesinde otururlarken apar topar gözaltına alındı ve içlerinden bir arkadaşımız tutuklandı. Bu tutuklamanın zamanının tesadüf olamadığını iyi biliyoruz. 22 Temmuz, yani bugün Hopa Kemalpaşa beldesi Dereiçi Köyü'nde, Hopa'da deresine sahip çıktığı için polis tarafından katledilen Metin Lokumcu öğretmenimizin köyünde yapılması planlanan HES için ÇED bilgilendirme toplantısı öncesi bu olayın yaşanması tesadüfle açıklanacak bir durum değildir.

Gözaltı ve tutuklamaların amacı, Hopa'nın direncini kırmak, insanların üzerinde korku egemenliği yaratmak ve mücadeleyi sekteye uğratmaktır. Ancak bunu başaramayacakları bugün bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kemalpaşa'da yapılmak istenen ÇED toplantısına şirket yetkilileri gelmiş ancak halkın tepkisi karşısında Kemalpaşa'ya giremeyerek Kaymakamlık binasına sığınmışlardır" denildi. Açıklamada, "Yaşam alanlarımızı savunmak suç değildir. Asıl suç yaşam alanlarını savunanlara yapılan saldırılardır. Bu yüzden Hopa olayları sonrasında Hopa'da ve Türkiye'nin birçok yerinde kapitalizme ve onun bugünkü taşeronu iktidara karşı direnip tutuklanan yaşama sahip çıkan arkadaşlarımız suçsuzdur ve derhal serbest bırakılmalıdır" talebi dile getirildi.

SONER, ÖNER, GÜNEŞ...

"Bugün Sinop'ta olmamızın sebebi "Nükleere, Termiğe ve HES'lere inat yaşasın hayat" diye bir kez daha haykırmak" denilen açıklamada, "22 Temmuz 2006 tarihinde Nükleersiz Yaşam Şenliği'nde kaybettiğimiz Soner, Öner ve Güneş arkadaşlarımızı anmak, onların bizlere bıraktığı mücadeleye sahip çıkmak ve büyütmek için geçen sene olduğu gibi bir kez daha Sinop'tayız" ifadelerine yer verildi.

9 Temmuz'da Hopa'dan başlayan 2. Karadeniz Yaşam Yolculuğu, Bartın'da sona erecek. Yolculuk sırasında çeşitli noktalara uğrayan platform üyeleri nükleer, HES, termik santral, taş ocakları, siyanürlü maden aramaları, yayla yolları gibi yaşam alanlarını yok eden projelere karşı duyarlılık yaratmayı amaçlıyor.

Yaşam Yolcularının unutmadığı Soner ve Öner Balta kardeşler ile Güneş Korkmaz, 22 Temmuz 2006'da Nükleersiz Yaşam Şenliği'ne katılmış, ancak arkadaşlarıyla girdikleri denizde dalgalara kapılarak yaşamlarını yitirmişti.

Kaynak: ETHA