18 Temmuz 2011 Pazartesi

İkinci HES'e mahkemeden iptal

Artvin'in Borçka ilçesinde yapılması planlanan HES projesini idare mahkemesi iptal etti; gerekçe, aynı havzada birden çok HES projesi olması ve yeterli hesapların yapılmaması.

Rize İdare Mahkemesi, Artvin Borçka'daki Aralık Köyü Taşköprü Hidroelektik Santral (HES) projesiyle ilgili iptal kararı verdi. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir" kararını iptal eden mahkemenin sunduğu gerekçede, "aynı havzada birden çok HES kurulmak istenmesi ve projeyle ilgili yeterli hesapların yapılmaması" yer aldı.

Aralık Köyü, Türkiye'nin ilk ve tek Biyosfer Rezerv Alanı Maçahel ile Borçka Tabiat Parkı arasında bulunuyor. Karagöl'ün suyundan beslenen Aralık Çayı'nda, Aralık HES isimli bir HES zaten mevcut. Bölge halkı bu ilk HES'e karşı çıkmamıştı.

Radikal gazetesine konuşan, Yeşil Artvin Yönetim Kurulu Başkanı ve davanın müdahil avukatı Bedrettin Kalın'a göre, ilk HES için kesilen ağaçları ve dere yataklarına atılan hafriyatları görünce halkın tepkisi değişti. TG Elektrik Üretim aynı dere üzerine ikinci HES'i kurmak için harekete geçince bölgede tepkiler yükseldi.

Hacettepe ve Rize üniversitelerinden üç uzman akademisyenden oluşan bilirkişi heyeti geçen ay bölgede inceleme yaptı. Heyet, çayın değirmenlerde ve tarımsal amaçlı kullanıldığını, HES'le ve çaydaki balıklarla ilgili planlamanın yetersiz olduğunu ve bölgede havza planlaması yapılması gerektiğini açıkladı.

Loç Vadisi ve Hopa'da da iptal
Kastamonu'daki Loç Vadisi'nde de Cide HES Projesi'nin ÇED raporunun iptal edilmesinin ardından, Loç Vadisi Koruma Platformu, Orya Enerji'nin temyize başvurmadan vadiden çekilmesini istedi. Vadide yapılmak istenen HES'e karşı aylardır mücadele eden köylüler, Orman Bakanlığı'nın projeye vermiş olduğu ÇED'in iptal davasını 12 Temmuz'da kazanmıştı.

HES inşaatı, 31 Aralık 2010'da Ruhsatsız ve İmarsız olduğu için Kastamonu İl Özel İdaresi'nce mühürlendi. Kastamonu İdare Mahkemesi, 11 Temmuz 2011'de "Projenin planlandığı sahanın Milli Park alanına dâhil olmayan bir alanda planlanmasına karşılık, aynı havza içerisinde yer almasından dolayı projenin gerçekleştirilerek işletmeye açılmasını halinde uzun dönemde ekosistem bütünlüğüne zarar verecek nitelikte olduğu" gerekçesiyle ÇED iptal kararını açıklamıştı.

Artvin'in Hopa ilçesindeki Güneşli HES projesini yapmak üzere lisans alan Nett Enerji şirketi de "Projede, toplumsal bir olaya bahane edilmemesi amacıyla vazgeçtiğimizi kamuoyuna duyururuz" açıklamasını yaparak vazgeçmişti.

Kaynak: Bianet