18 Temmuz 2011 Pazartesi

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: "Tarlabaşı'ndaki Tahliyeleri Durdurun"



Af Örgütü, "Tarlabaşı sakinlerinin evlerinden zorla tahliye uygulamasının derhal durdurulmasını" istedi ve tahliye edilenlerin zararının tazmin edilmediğini, alternatif barınma imkanı sağlanmadığını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, bugün yaptığı açıklamada, "İstanbul'un merkezinde, Tarlabaşı'nda yaşayan ailelerin evsiz kalmasına yol açan tahliyeler durdurulmalı" dedi. Uluslararası Af Örgütü Türkiye araştırmacısı Andrew Gardner, "Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, uluslararası insan hakları standartlarına uygun yerleşimler sağlanana dek tahliyeleri derhal askıya almalı" dedi.

Tarlabaşı'ndaki onlarca aile, kentsel dönüşüm projesinin sonucu olarak evlerinden zorla tahliye edilme riskiyle karşı karşıya. Bazı aileler, Beyoğlu Belediyesi ve kolluk kuvvetlerince tehdit edildikleri gerekçesiyle Uluslararası Af Örgütü'ne şikayette bulundu. Başvuran aileler, tahliye tebliğlerini okumadan imzalamaya zorlandıklarını ve belgeleri imzalamazlarsa derhal tahliye edilmekle tehdit edildiklerini söyledi.

Af Örgütü, açıklamasında, zorla tahliye edilen, kendisi evde yokken kapısı kırılıp evi boşaltılan Tarlabaşı sakinlerinden örnekler de verdi. Örgüt, açıklamasına şöyle devam etti: "Tahliye ile karşı karşıya olan pek çok kişiye yeterli mühlet verilmedi. İnsanlar yasal hakları konusunda bilgilendirilmedi. Alternatif barınma imkanı verilmedi, zararları tazmin edilmedi. Ayrıca taciz iddiaları ile ilgili olarak kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatılmalı."

"Şehir dışına yolluyorlar"
Uluslararası Af Örgütü'nün görüştüğü 60 yaşındaki engelli ve işsiz bir Tarlabaşı sakini, okumasına izin verilmeyen bir tahliye emrini imzalamaya zorlandığını ifade etti. Tahliyesi, komşuların da araya girmesiyle 18 Temmuz'a ertelendi ancak kendisine barınma imkanı sağlanmış değil.

Kendilerine yetkililer tarafından resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, mahalle sakinleri Af Örgütü'ne, yetkililer tarafından kendilerine önerilen tek barınma imkanının, toplu taşıma ile iki saatte ulaşılabilen, İstanbul'un dış mahallelerinde bulunduğunu söyledi. Af Örgütü, çoğu düşük maaşlarla çalışan Tarlabaşı sakinlerinin, bu konutların ödemelerini ve işe gidiş-gelişlerde yol ücretini karşılayamayacağını açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ile geçen ay yaptığı görüşmede, Tarlabaşı'nda yapılan zorla tahliyeler konusundaki kaygılarını ve Belediye'nin Uluslararası Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi uyarınca yükümlülüklerini iletmişti.

Kaynak: Bianet