10 Temmuz 2011 Pazar

Çoruh’u tarihe gömecek barajlardan biri daha bitiyor


Çoruh nehri ve havzasını sular altında bırakacak 27 barajdan biri olan Deriner’in bitmek üre olduğu açıklandı. Orman ve Su İşler Bakanı Veysel Eroğlu, Deriner Barajı’nın 2012 yılında biteceğini ve enerji üretimine geçileceğini açıkladı. Çoruh henri üzerinde daha önce de Gürcistan sınırındaki Muratlı ile Borçka barajları tamamlanmıştı.

Havza yok olacak
Bayburt ilindeki Mescit dağlarından doğan Çoruh nehri, 431 kilometre katettikten sonra Gürcistan’daki Acara Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Batum yakınlarında Karadeniz’e dökülüyor. Üklemizin en hızlı, dünyanın ise ikinci önemli rafting alanı olan, yıllık 6,3 milyar metreküplük akış hacmine sahip Çoruh üzerinde 27 baraj ve hidroelektirik santral (HES) planlanmış durumda. Birbiri ardına aralıksız bir şekilde planlanmış bu barajlar bittiğinde, başta Yusufeli ilçea merkezi olmak üzere birçok yerleşim alanını ile havzadaki ekili alanların yaklaşık yüzde 80i ve bazı tarihi Gürcü kileseleri de sular altında kalacak.

Türkiye’nin en yüksek barajı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek barajı olacak, aynı zamanda TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka Barajlarından sonra Çoruh nehrinin üçüncü gerdanlığı olma özelliğini taşıyan Deriner Barajı’nda çalışmaların hızla devam ettiğini  belirterek, "Yaklaşık maliyeti 1 milyar 400 milyon Amerikan doları olan projenin 2012’de tamamlanarak aynı yıl enerji üretimine geçilecek" dedi.

İnşaatına 1988 yılında başlanan Deriner Barajı ve Hidroelektrik Santralı, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh nehri üzerinde ve Artvin il meerkezini Erzurum’a bağlayan devlet karayolu üzerindeki köprünün 5 kilometre mensabında bulunuyor. Baraj duvarı, Borçka barajının göl alanını hemen sonunda ve Artvin merkezine giriş köprülerinden ikincisin hemen gerisinde yer alıyor.

Çoruh Nehri üzerindeki ilk kilit baraj olan Deriner Barajı, çift eğrilikli beton kemer barajlar arasında Türkiye’nin en yüksek barajı olacak. Deriner Barajının temelden yüksekliği 249 metre. Barajın toplam gövde hacmi 3,4 milyon metreküp, bunun yaklaşık 3,3 milyon metreküplük kısmının imalatı  geçen Haziran ayında tamamlandı. Baraj tamamlandığında 3 milyon 460 bin metreküp su depolayacak.

Barajın HES ünitesinin kurulu gücü 670 megavat ve yıllık 2,118 milyar kilovat/saat  enerji üretilmesi planlanıyor. HES ünitesinin devreye girmesiyle Türkiye’de üretilen toplam hidroelektrik enerjinin ise yüzde 6’sı Deriner barajından elde edilecek.  Eroğlu, Deriner Barajı ile HES’in, gerek üreteceği enerji bakımından gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacağını söyledi.

Kaynak: İGünelTR