12 Temmuz 2011 Salı

Antalya’daki Saldırıda Asıl Hedef Trans Kimliğidir!

Antalya'daki linç girişimi hakkında derneğimizin de imzacı olduğu basın açıklaması


8 Temmuz Cuma günü, Antalya’da iki trans kadın arkadaşımıza yönelik linç girişimini kınıyoruz. Gündüz vakti, Antalya’nın Yener Ulusoy Bulvarı’nda alışveriş yaparken “burada gezemezsiniz” diyen esnaf tarafından feci şekilde dövülen iki trans kadının yaşadıkları; sürekli dile getirdiğimiz ayrımcılığın ve devlet uygulamalarıyla körüklenen nefretin bir yansımasıdır.

Okullardan atılan, işyerlerinde çalıştırılmayan trans kadınlar, sokaklarda da tehlike altındalar. Antalya’daki saldırıya seyirci kalan kolluk güçlerinin, diğer yandan, Türkiye’nin hemen her şehrinde “Kabahatler Kanunu” kapsamında, sokakta gördükleri yerde translara “usulsüz” ve sistematik bir şekilde para cezaları kesmeleri; linç girişimlerine cesaret vermektedir. Bu tip sivil saldırıların devletin trans bireylere yönelik politikalarının bir sonucu olduğunun altını önemle çizmek istiyoruz.

Trans vatandaşlarını görmezden gelen, öldürüldüklerinde katillerin cezalarında indirim yapan, uğradıkları ayrımcılıkları açıkça suç kapsamında değerlendirmeyen, kanuna aykırı gözaltılarla karakollarda keyfen tutan, kötü muamele yapan devlet mekanizması; translara yönelik bu saldırılara zemin hazırlamaktadır.

Oturduğu kafede yan masada bir transın bulunmasına tahammül edemeyen, apartman komşusunun trans bir birey olmasına karşı çıkan, kuaföründe berberinde translara hizmet verilmesinden tedirgin olan trans olmayan bireyler de bu ayrımcı yaklaşımlarla, translara yönelik linç iklimini beslemektedirler. Öte yandan Devlet, trans vatandaşlarına yönelik pozitif yükümlülüklerini yerine getirmemekte ısrar ediyor.

Nefret saikini ağırlaştırıcı sebep olarak düzenlemeyen ülkemizde, yargılamalar gerçek motivasyon ortaya çıkartılmaksızın devam etmekte ve nefret saiki cezasız bırakılmaktadır. Antalya’da yaşanan bu saldırının alelade bir saldırı gibi ele alınmamasını, buradaki “transfobik nefret saiki”nin de ayrıca cezalandırılmasına olanak sağlayacak Nefret Suçu Yasası’nın bir an önce mevzuata dahil edilmesi talebimizi yineliyoruz.

Bu tip saldırılar, iki kişide somutlansa da asıl hedef trans kimliğidir. Antalya’daki olayın, Türkiye’de yaşayan tüm trans vatandaşlar üzerinde yaratacağı tedirgin edici etkisinin göz ardı edilmemesini istiyoruz.

Biz aşağıda imzası olanlar;

Saldırıya seyirci kalan kolluk güçleri hakkında cezai ve idari işlem başlatılmasını,

Bir nefret eylemi olan bu transfobik saldırının faillerin biran önce yakalanarak yargı sürecinin gecikmeksizin başlatılmasını ve hak ettikleri cezaları almalarını talep ediyor,

Bu sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz!

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği

Hebun Diyarbakır LGBTT Oluşumu

İstanbul LGBTT Dayanışma Derneği

Kaos GL Derneği

Lambdaistanbul LGBTT Dayanışma Derneği

MorEl Eskişehir LGBTT Oluşumu

Afro-Türk Derneği

Amargi İzmir

Balçova Belediyesi Gençlik Meclisi

Buca Engelliler Derneği

ÇOVAK

Devrimci Yolda Özgürlük Dergisi

Engel-Siz Yaşam Derneği

Felsefeciler Derneği İzmir Şubesi

Genç-Sen İzmir

İşçi Hakları Derneği

İzmir İHD'li Kadınlar

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi

İzmir Romanlar Derneği

Kadın Emeği Kolektifi

Kadın Kapısı

Mezopotamya Kültür Merkezi

Sokak Sanatçıları Derneği

Sosyalist Feminist Kolektifi

TMMOB İKK İzmir Kadın Çalışma Grubu

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağğı Kolu

Voltrans Trans Erkek İnisiyatifi

Yeni Demokrat Kadın

Yenikapı Tiyatrosu

Yeryüzüne Özgürlük Derneği

Yeşiller İzmir