11 Temmuz 2011 Pazartesi

Filistinliler İsrail'in Kuşatmasını Kuşatıyorlar



"Filistin'e Hoş Geldiniz" kampanyası adı altında Filistin demokratik kitle örgütlerinin 8-16 Temmuz 2011 tarihleri arasında Filistin'e gelme davetine uyan çoğunluğu Fransa'dan olmak üzere Avrupa'dan ve ABD'den yüzlerce dayanışma gönüllüsü 8 Temmuz Cuma günü İsrail'in Tel Aviv yakınlarındaki Ben-Gurion hava alanına indi. İsrail polisi, dayanışma gönüllerini zorla alıkoydu ve sınır dışı etti.

İsrail'in uzun yıllardır işgal altındaki Filistinlileri yabancı ziyaretçi kabul etmekten alıkoyan ülkeye giriş düzenlemelerine karşı düzenlenen bu barışçıl protestonun amacı, dünyanın dikkatini İsrail'in bu temel insan hakkını çiğnemesine çekmekti. İsrail'in askeri işgali altındaki Filistin toprakları olan Batı Şeria ve Doğu Kudüs'e girmenin, Tel Aviv'deki Ben Gurion havaalanı ya da İsrail'in limanları veya kara geçişleri gibi İsrail kontrolündeki geçiş noktaları haricinde başka bir yolu yoktur. Gazze Şeridi'nden Batı Şeria'ya giriş noktası, aynı şekilde İsrail üzerinden geçişi gerektiriyor.

Filistinlilerin misafirleri Batı Şeria'ya geçip Filistin misafirperverliğinin tadını çıkarmak istiyorlardı. Buna karşın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun emriyle Ben Gurion hava alanında yoğun önlemler alan İsrail polisi ve sınır muhafızları 8 Temmuz Cuma günkü bu barışçıl eylem için gelenleri alıkoyup sınır dışı ettiler. Ayrıca, İsrail hükümetinin havayolu şirketlerine gönderdiği listedeki isimlerin rezervasyonlarının iptal edilmesi için yaptığı baskıya boyun eğen havayolu şirketlerinin, yolcuların büyük kısmını uçağa bile almadığı bildiriliyor.

15 Mayıs Nekbe (felaket) Günü, Geri Dönüş (El-Awda/ Avdet) yürüyüşleri ile Lübnan ve Suriye sınırlarından Filistin'in sınırlarına dayanan genç Filistinli mülteciler, eylemlerini İsrail'in Batı Şeria ve Gazze'yi işgalinin yıl dönümü olan 6 Haziran'da (Nekse) tekrarladılar. İsrail'in bu barışçıl protestolara yanıtı kanlı oldu, onlarca Filistinli genç mülteci öldürüldü. Beş yıldır karadan, havadan ve denizden İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'ndeki bu insanlık dışı ablukayı kırmak için 2. Özgürlük Filosu Yunanistan sahillerinden denize açılmaya çalışıyor. Yunan hükümeti, İsrail ve ABD baskılarına onursuzca boyun eğerek filonun Gazze'ye doğru yola çıkmasını geciktiriyor, engelliyor. Filistinliler ve Filistinliler ile dayanışma içinde olan tüm dünyadan insanların barışçıl ve yaratıcı şekilde karadan, denizden ve havadan, apartheid devleti İsrail'in hayali ve gerçek sınırlarına dayanması ile İsrail'in Filistinlilere uyguladığı kuşatma kuşatılıyor.

Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Girişimi