15 Temmuz 2011 Cuma

Yakılarak öldürülen Tuba Özbek tüm kadınlara seslendi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Cuma akşamları yaptığı yürüyüşte bu kez, kısa bir süre önce eşi tarafından yakılarak öldürülen Tuba Özbek'in dilinden tüm kadınlara seslenerek, "hep birlikte cinayetleri durduralım" dedi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun çağrısıyla bir grup kadın Taksim Tramvay durağından Galatasaray'a yürüdü. Yürüyüş sırasında "Kadını katleden erkeğe, korumayan devlete karşı kadın cinayetlerini durduracağız" yazılı pankart ile öldürülen kadınların fotoğrafları taşındı.

Cadde boyunca yürüyen kadınlar hükümetin kadın cinayetlerini önlemek için girişimlerde bulunmadığı gibi Kadın ve Aile Bakanlığı'nı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptığını hatırlattı, "Bizlerin adlarını silseler de sokakları terk etmeyeceğiz" dedi.

Galatasaray'da oturma eylemi yapan kadınlar, bu kez, eşi tarafından oğlu ile birlikte yakılarak öldürülen Tuba Özbek'in dilinden seslendi.

Narin Duru'nun okuduğu metinde yer alan ifadeler şöyle: "15 yıl boyunca şiddet gördüğüm eski kocam Şükrü Özbek'ten ayrıldığım için, kendimle ilgili bir kararı kendim verdiğim için ölüme mahkum oldum. Üstelik bu mahkumiyetin asıl sorumlusu beni ve oğlumu katleden eski kocam değildir, 17 kez Eyüp Savcılığına başvurmuş olmama rağmen beni korumayan devlettir. Benim gibi korunmadığı için katledilen ya da korunmasına rağmen katledilen bir çok kadın var. Burada bir çok kadın görüyorsunuz. Bu kadınlar öldürülmediğimiz bir dünya için yürüyorlar, haykırıyorlar, milletvekilleriyle bu işin muhataplarıyla görüşüyorlar, onları görevlerini yapmaya çağırıyorlar. Ölüm bize ne kadar yakınsa, mücadele de o kadar yakın. İşte sen de buraya, yanı başımıza otur ve kadın cinayetlerini durdurmak izin bu sese güç kat."

Platform adına açıklama yapan Özge Akman ise, kadınların Tuğba Özek gibi eşlerinden boşanmaları ve kendi emekleriyle özgürce yaşamak istemelerinin bir suç olarak görüldüğünü belirtti.

Akman, kadın cinayetlerini durduruncaya kadar sokakları terk etmeyeceklerini belirtti. Hükümetin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı protesto etmek için yanan ev biçimi verilmiş maket de taşıyan kadınlar eyleme sloganlarla son verdi.

Kaynak: ANF