27 Temmuz 2011 Çarşamba

Yanlışlıkla Öldürüldü ama "Kusurluymuş"

PKK'li sanılarak öldürülen Fil'in tazminat davasında, Hatay Valiliği'nden yanıt geldi: "Kusurunun olduğu açıktır, o bölgede örgüt mensupları olduğu biliniyor."

Hatay Valiliği, kekik toplarken öldürülen Mustafa Fil'in tazminat davası açan ailesine, "Olay anında örgüt mensuplarının olduğu bilinen kırsaldaydı" yanıtını verdi.

28 Haziran 2010'da Hatay'ın Çardak Yaylası Şekerdere Bölgesi'nde kekik toplayan 66 yaşındaki Fil ile 63 yaşındaki Ali Dalmış, Jandarma Özel Harekât Taburu'nca PKK'li sanılarak öldürülmüş, iki köylü de yaralanmıştı.

Hatay Valiliği Fil ve Dalmış'ın ailelerine 21 bin 650'şer lira "terör tazminatı" ödemeye karar verdi. Ancak Fil'in ailesi tazminatı az bularak valiliğin kararının iptali ve 80 bin TL maddi tazminat talebiyle Hatay İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Radikal gazetesinden Mesut Hasan Benli'nin haberine göre,  Hatay Valiliği mahkemeye gönderdiği "Fil olay anında örgüt mensuplarının olduğu herkesçe bilinen, Amanos Dağları Çardak Yaylası kırsalında bulunmaktaydı. Bulunulan noktaya araçla dahi gidilmediği, 1000 metresinin yürüyerek ulaşıldığı açıkça belirli olup, davacısının kusurunun da olduğu açıktır. Güvenlik güçlerince bölücü terör örgütü üyesi olduğu düşünülerek ateş edilmiştir" cevabıyla, Fil'in kusurlu olduğunu savundu.
"Dağda gezen herkesi öldürebilirler"

Hatay Valiliği, mahkemeye gönderdiği yazıda ayrıca şu ifadelere yer verdi:

"Davacılar Fil'in daha yaşlı olmasına rağmen kendisinden 14 yaş küçük eşine baktığını, bağ ve bahçe işlerini yaptığını, 2 bin 500 kök üzüm, ayrıca pamuk, buğday ve sebze yetiştirdiğini iddia etmektedir. Yaşlı ve bakıma ihtiyacı olan bir eş ve babadan ailenin böylesine çalışma beklentisi tarafımızca anlaşılmamıştır."

Fil ailesinin avukatı Ali Habip ise verdiği karşı dilekçede şu ifadelere yer verdi: "Davacının kendi memleket dağlarında özgürce gezmesini bir kusur olarak gören davalının anlayışını, hangi hukuki değerlendirme içine alacağımızı bilemediğimizden eleştiriye ve cevap vermeye dahi değer görmüyoruz. Davalının bu zihniyetine göre dağda gezen her vatandaşın öldürülmesi mümkün olacaktır."

Samsun'un Havza ilçesinde 16 yaşındaki Gökhan Çetintaş da 19 Temmuz'da PKK'li sanılarak öldürülmüştü.

Kaynak: bianet