13 Temmuz 2011 Çarşamba

Festus için yeniden müdahillik talebi

Beyoğlu Karakolu'nda polis tarafından öldürülen Festus Okey davasına bugün devam ediliyor. Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri, suç duyurularına rağmen bugün bir kez daha müdahillik talebinde bulunacak.

Nijeryalı Göçmen Festus Okey'in 2007 yılında Beyoğlu Karakolu'nda öldürülmesiyle ilgili davının 14. duruşması bugün Beyoğlu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Daha önceki müdahillik başvuruları kabul edilmeyen Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri, bugünkü duruşmada bir kez daha mahkemeye dilekçe sunacak. Davaya müdahil olduklarını ve adalet istediklerini belirten Göçmen Dayanışma Ağı, davanın görüldüğü Beyoğlu Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

"Sınırsız, ulussuz, sürgünsüz bir dünya" pankartının açıldığı eyleme Prof Dr. Gençay Gürsoy ile gazeteci Özgür Mumcu da katıldı.

Göçmen Dayanışma Ağı adına açıklama yapan Meral Candan, Nijeryalı göçmen Festus Okey'in 2007 Ağustos'unda Beyoğlu Karakolu'nda polis tabancasından çıkan kurşunla yaşamını yitirdiğini, mahkemenini 4 yıldır Festus Okey'in kimlik bilgilerini beklemek dışında bir şey yapmadığını ifade etti.

MÜDAHİLLİK TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Katil zanlısı polisin hala görevine devam ettiğini dile getiren Candan, "Biz 4 Kasım 2010'dan beri davayı takip ediyoruz. Son üç duruşmada toplam 115 kişi bireysel olarak müdahillik dilekçesi vererek davaya müdahil olmak istedik. Ancak, mahkeme bu talebimizi reddetmekle kalmayıp hakkımızda suç duyurusunda bulundu. Bu bireysel başvurular dışında İstanbul ve Ankara Baroları, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Yeryüzüne Özgürlük Derneği de davaya müdahil olmak istedi. Mahkeme onların da talebini reddetti" dedi.

İSTEDİĞİ GİBİ YAŞAMA HAKKI

Festus Okey'in bu ülkede yaşayan bir insan olduğunu belirten Meral Candan, şöyle konuştu: "Bizim için önemli olan onun derisinin rengi, vatandaşlık statüsü olup olmaması değil. Her insan gibi onun da istediği yerde istediği gibi yaşama hakkı vardı. Tıpkı geçtiğimiz hafta Hollanda'da polis tarafından gözaltına alınıp, hücrede ölen 22 yaşındaki Türkiyeli göçmen Hasan Gürz gibi."

SUÇLULARIN TESPİT EDİLİP CEZALANDIRILMASI

Göçmen Dayanışma Ağı'ndan Meral Candan, "Göçmenlere karşı sürdürülen bu ürkütücü ayrımcılığa gözlerimizi, kulaklarımızı kapamak ve sessiz kalmak mümkün değil" dedi, Festus Okey'i öldürenlerin cezalandırılmasını istedi.

Göçmen Dayanışma Ağı aktivistleri duruşma başladığında müdahillik dilekçelerini mahkeme heyetine sunacaklar.

Kaynak: ETHA