23 Temmuz 2011 Cumartesi

Erdoğan Çiller'in izinden gidiyor

Başbakan Erdoğan'ın iç güvenlik harekâtlarında polisin de görev yapması için harekete geçildiğini açıklamasının ardından 'Demokratik Açılım'ın rafa kaldırıldığı, 1990'larda Çiller'in izlediği imha ve faili meçhul politikasına dönüş yapıldığı değerlendirmeleri yapılıyor.

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'da 2005 yılında "Kürt sorunu vardır" açıklamasıyla başlayan 'açılım' Silvan'daki çatışmada 13 askerin hayatını kaybetmesi kullanılarak tekrar inkar, imha ve saldırı politikasına dönüştü. Artık hükümetin gündeminde silahlı mücadele, sınır ötesi operasyon ve 90'lı yıllarda olduğu gibi polisin terörle mücadelede kullanılması gündeme alındı. Yakında faili meçhullerin ve köylerde yaşanacak baskıların artmasına kaçınılmaz olarak bakılıyor.

AKP'nin, 2002 yılında iktidara gelmesinin hemen ardından dolaylı yollardan varlığını kabul ettiği Kürt sorununa ilişkin en açık beyanat 2005 yılında Diyarbakır'da bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildi. "Kürt sorunu vardır. Bu sorunu da biz çözeceğiz" diyen Erdoğan, geçmişte büyük hatalar yapıldığını belirterek devletin Kürt sorununa bakış açısının değişeceğinin sinyallerini verdi.

GÜL: "İYİ ŞEYLER OLACAK"

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Kürt kamuoyu sorunun çözümü için büyük bir beklenti içerisine girdi. AKP, 2007 seçimlerinde bölgede büyük destek buldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "İyi şeyler olacak" şeklindeki açıklamasının ardından Kürt sorununun çözümü kamuoyunda ciddi olarak tartışılmaya başlandı.

"Kürt açılımı", "Demokratik açılım", "Milli Birlik ve Beraberlik Projesi" gibi adı bir türlü netleşmeyen açılım sürecinde kafa karışıklığı giderilemedi. Kürtçe yayın yapan TRT Şeş dışında somut adım atılamadı.

KCK OPERASYONLARI

PKK'nin kent yapılanması olduğu gerekçesiyle 2000'den fazla Kürt siyasetçinin tutuklanması, belediye başkanlarının ellerinde kelepçeyle mahkemeye götürülmesi ise bölgede tansiyonu yükseltti. Açılımın başlangıcında sıcak mesajler veren Erdoğan, özellikle BDP'ye yönelik söylemini giderek sertleştirdi.

Erdoğan'ın seçim öncesinde söylediği "Kürt sorunu yoktur, Kürt sorunu çözülmüştür, benim için bitmiştir" sözleri ise açılımın rafa kaldırılmasının ifadesi oldu.

SAYILARI 20 BİNE ÇIKARILACAK

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Kürt sorunundaki bu tavır değişikliği, asker yerine polisi devreye sokma çabasının yeni olmadığı ortaya çıktı. Erdoğan, asker yerine polisin operasyonlar yapmasını iki gün önce gündeme getirdi. Ancak bunun hazırlıklarının 6 ay önce başlatıldığı bildiriliyor. Radikal'in haberine göre İçişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkilileri bu konu üzerinde yaklaşık altı aydır çalışıyor. Bu amaçla şu anda sayıları 7 bine yaklaşan Özel Harekât'ın bir yıl içinde 20 bine çıkarılmasının gündemde olduğu belirtiliyor.

SİLAH SİPARİŞLERİ BİLE VERİLMİŞ

Erdoğan'ın açıklamasından iki ay önce Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırlıklara başladığı da gelen bilgiler arasında. Emniyetin, 'Cobra' adı verilen, üzerine ağır makineli tüfek monte edilebilen zırhlı araçların siparişini verdiği, 20 Cobra'nın, Özel Harekât Daire Başkanlığı emrine verileceği kaydediliyor. Bu araçlar Doğu ve Güneydoğu illerine gönderilecek. Özel Harekat timlerine ilk kez alınacak Cobra'lar özel olarak tasarlanmış kapalı kulesi sayesinde gece ve gündüz şartlarında, sınır güvenliği, yol ve kritik noktaların korunması ve muharebe alanında timlere atış desteğinin sağlanması gibi birçok görevde kullanılıyor. Cobra'lara otomatik tüfekler monte ediliyor. Araç içinden korunmalı olarak gözetleme ve ateş etme imkânı veren bir sistem var.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK YİNE DEVREDE

Emniyet, yıl içinde aralarında Cobra, Akrep, Şortland ve TOMA'ların (Toplumsal Olaylara Müdahale) da bulunduğu 200 zırhlı araç satın alımı planlıyor. Zırhlı araçların finansmanı Emniyet'in bütçesi ile Başbakanlık'tan sağlanacak örtülü ödenekle alınacak. Emniyet yine bünyesindeki 1200 zırhlı aracın güçlendirilmesi için de çalışma başlattı.

KOMİSYON KURULDU

Polisin Kürt hareketine karşı yürütülecek operasyonlarda daha aktif kullanılmasına ilişkin çalışmalar için İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlüğü temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulduğu bildiriliyor. Bu komisyon, polisin kırsal alanda da istihbarat çalışması yapabilmesi ve dağda yürütülen operasyonlara katılabilmesinin önünü açmayı hedeflediği belirtildi.

Kaynak: Emek Dünyası