14 Temmuz 2011 Perşembe

Altıncıya 'Özel' İzin



İzmir'in içme suyu gereksinimini karşılayan Tahtalı Baraj Havzası ve projelendirilen Çamlı Barajı yakınlarında kalan maden sahası, ‘özel izinlerle’ çalışmalarını yürütüyor.

Eldorado Gold'un Türkiye'de tüm hisselerine sahip olduğu Tüprag firması, Efemçukuru'nda altın üretimi çalışmalarına “denetimli” olarak başladı. İzmir İl Özel İdaresi'nden 1 Haziran 2011 tarihinde izin alan firma, 1 yıl süreyle “deneme” adı altında çalışacak. İzmir Valiliği'nce oluşturulan komisyon tarafından her ay denetlenecek firmaya, bir yılın sonunda gayri sıhhi müessese ruhsatı (GSM) verilmesi bekleniyor. Ancak, kentin içme suyu havzasındaki bölgede çalışacak şirket aleyhine açılmış 3 dava ise halâ sürüyor.


Bakanlar Kurulu'nun “acele kamulaştırma” uygulamasıyla dikkatleri üzerine çeken altın madeni, İzmir'in içme suyunun önemli bölümünü karşılayan Tahtalı Barajı Havzası ve projelendirilen Çamlı Barajı'nın bitişinde olması nedeniyle kent gündeminde ilk sıralarda yer almıştı. Acele kamulaştırma kararının yanı sıra, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı tarafından Tüprag'a verilen işletme ruhsatıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen “ÇED olumlu kararı”nın iptali istemiyle açılan 3 ayrı dava ise mahkemelerde sürüyor.


Ancak şirketin, İzmir İl Özel İdaresi'nden çalışmalara başlamak için “deneme” izni aldığı öğrenildi. AKP hükümeti, madenlere çalışma ve işyeri açma ruhsatlarını verme yetkisini, belediyeler ve il genel meclislerinden alarak il özel idarelere vermişti.


1 Haziran 2011 tarihinde verilen izinle birlikte şirket çalışmalara başladı. İzmir Valiliği tarafından oluşturulan ve içinde çevre, tarım il müdürlükleriyle il özel idaresi sağlık daire başkanlığına bağlı birimlerin olduğu komisyon her ay maden sahasına giderek inceleme yapacak. Deneme izninin bir yıllığına alındığı öğrenilirken, geçen sürenin ardından çalışma ve işletme ruhsatlarının verileceği konuşuluyor.


Bu yorumların kaynağını ise Eldorado Altın firmasının CEO'su Paul N. Wright'ın açıklaması oluşturuyor. Wright, şirketin internet sitesinde yaptığı açıklamada Efemçukuru için gerekli izinlerin alındığını ve yılda 120 bin onsluk altın üretimi yapacaklarını belirtiyor. Wright gelecek süre içinde üretimi 150 bin onsa çıkarmayı hedeflediklerini de vurguluyor.


‘YUMUŞAK GEÇİŞ’


İzmir İl Özel İdaresi'nin karar organı İzmir İl Genel Meclisi'nin CHP'li Encümen Üyesi Onur Koçanalı, özel idarenin verdiği ruhsatla artık madenin işletmeye hazır hale getirildiğini söyledi. Seçilmişlerin karar verme yetkilerinin ellerinden alındığını, verilen ruhsatlardan haberdar olmadıklarını belirten Koçanalı, şunları söyledi:


“1 yıl boyunca şirketin buradaki çalışma koşulları kurulan komisyon tarafından denetlenecek. Ayda bir yapılacak incelemeyle madenin çevreye olan etkileri belirlenecek. Ancak denetlenmesi çok zor bir konu. Yıllar sonra oluşacak sorunları nasıl tespit edebilecekler. Ayrıca 1 yıl sonra ruhsat alındığında madenin denetlenmesi için gereken personel özel idarede yok. Kentteki tüm madenlerle özel idaredeki sadece 5-6 personel ilgilenebiliyor. 2 bin ton maden çıkaracağını belirten bir firmanın kamyonlara ne kadar doldurduğunu denetleyecek personel yok. Bu durum maden ruhsatı hazırlama aşamasıdır. Yumuşak bir geçiş sağlayacak. Bu şekilde altın madeni hedefine ulaşmış olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 'baraj' kaygısıyla 'olur' vermediği alan için İzmir İl Özel İdaresi'nin böyle bir ruhsatı vermesini doğru bulmuyoruz”


EMRE DÖKER
Kaynak: 
Cumhuriyet Ege