27 Ağustos 2011 Cumartesi

"Kimyasal Silahla 437 Kişi Öldü mü?"

İHD Diyarbakır Şubesi'nin açıkladığı "Kimyasal Silah Kullanımı" raporunda, TSK'nın 1994'ten günümüze 46 kez kimyasal silah kullandığını, bunun sonucunda da 437 kişinin yaşamını yitirdiği öne sürülüyor.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 1994'ten günümüze PKK'lilere karşı kullandığını iddia ettiği "kimyasal silah raporu"nu açıkladı.

Rapora göre, bugüne kadar 46 kez kimyasal ve biyolojik silah kullanıldığı belirtilirken, yaşanan bu olaylarda 437 kişinin yaşamını yitirdiği ileri sürüldü.

* Militanlara Yönelik Kimyasal Silah Kullanımı İddiası :  39

* Doğa ve Araziye Yönelik Kimyasal Silah Kullanımı İddiası : 5

* Biyolojik Silah Kullanımı İddiası :  2

* Kimyasal Silah Kullanımı Sonucu Yaşamını Yitiren Kişi Sayısı : 437

* Kimyasal Silah Kullanımı Sonucu Telef Olan Hayvan Sayısı : 134

Raporu açıklayan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, raporun, şubelerine yapılan başvurular, İHD tarafından oluşturulan heyetlerin hazırladıkları raporlar, çatışmalı sürecin taraflarından yapılan açıklamalar, basın yayın organlarında yer alan haberlerden oluştuğunu ve verilen iddia düzeyinde olduğunu söyledi.

"İddialar araştırılsın"

Bilici,  insanlığa karşı işlenen suçlar olarak tanımlanan kimyasal silah kullanımının bu kadar yaygın kullanılmış olma ihtimalinin ciddiye alınarak araştırılması gerektiğini söyledi.

"Bölgedeki Toplu Mezarlar konusunda yaptığımız araştırmalar ile bu raporu karşılaştırdığımızda, mezarların fazla oluşunun en büyük nedenlerinden birinin yaşamını yitiren militanların nasıl öldürüldüğüne ilişkin gerçeklerin gizlenmek istenmesi olduğu sonucuna ulaştık."

Bilici, bayram sonrasında Kandil civarındaki köylerin boşaltılarak PKK'lilere karşı kapsamlı bir harekatla kimyasal silah kullanılacağı iddialarının da araştırılmasını istedi.

Raporda, kimyasal silahların niteliği, çeşitleri, kullanım şekilleri, insan üzerindeki etkileri, kimyasal silahların tarihçesi, kimyasal silahların kullanımının yasaklanmasına ilişkin anlaşmalar, Türkiye'de kimyasal silahın kullanımının tarihçesi ve kimyasal silah kullanımına ilişkin iddialar yer alıyor.

"Son iddia Şemdinli'deki çatışmadan"

Açıklamada, rapordan üç örnek olay verildi:

"Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne bağlı Ballıkaya Köyü yakınlarında 11 Mayıs 1999'teki çatışmada 20 PKK'linin kimyasal silahlarla öldürüldüğü ile sürüldü. Almanya'da bulunan kriminal laboratuarda yapılan inceleme sonrası tanzim edilen raporda; materyalin (tüpün) kimyasal madde içeren ve öldürücü niteliğe sahip kimyasal gaz olduğu belirtilmişti."

"Hakkâri'nin Çukurca ilçesinde 2009'daki çatışmada çatışmada ölen sekiz PKK'linin silahla öldürülüdüğü iddia edildi. Alman insan hakları savunucuları ve siyasetçiler uluslararası soruşturma isterken, Hamburg Üniversitesi TSK'nın kimyasal silah kullandığını raporla ispatladı. Söz konusu olaya ilişkin ortaya çıkan fotoğrafları inceleyen Hans Baumann adlı bir uzman, resimlerin gerçek olduğunu kanıtladı ve Hamburg Üniversitesi Hastanesi de militanların büyük bir olasılıkla kimyasal silahla vurulduğuna dair rapor verdi"

"31 Temmuz 2011'de  Hakkari'nin Şemdinli İlçesi'nde çıkan çatışmada yaşamını yitiren PKK'li Bedran Kaya Kaya'nın vücudunda herhangi bir kurşun izinin olmaması ve cenazesini yıkayanlar tarafından derisinin parça parça döküldüğüne dair bilgiler verilmesi kimyasal silah kullanıldığı şüphesi yaratıyor."

* Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Bianet