30 Ağustos 2011 Salı

İran'da Urmiye Gölü için protesto gösterileri

Yok olma tehlikesiyle yüzyüze olan Urmiye Gölü’nün kurtarılması için İran’da Tebriz şehri ile Doğu Kürdistan’ın Urmiye şehrinde gösteriler düzenlendi. Gösterilere, güvenlik güçlerinin müdahalesi nedeniyle çatışmalar yaşandı.

Geçtiğimiz hafta, Urmiye ve Tebriz kentlerinde protesto gösterileri gerçekleşti. Kurumakla yüzyüze olan Urmiye Gölü’nün kurtarılması için yapılan gösteriler devlet güçleri müdahale etti, çatışmalar yaşandı.

5 bin 200 km2’lik yüzeyi ile İran’ın en büyük gölü olan Urmiye Gölü, bir köprü ile Tebriz ve Urmiye şehirlerini birbirine bağlıyor. Tuz rezervi bakımından dünyanın ikinci büyük gölü olan Urmiye Gölü’ndeki suyun yüzde 60’ı son 10 yıl içinde kurudu. Uzmanlara göre önlem alınmaması halinde birkaç yıl içinde göl tuzlu bir kara parçasına dönüşecek.

Urmiye Gölü toplam 37 milyar metreküp su içeriyor. Urmiye Gölü, kuzeyden güneye 135 km, doğudan batıya 18 ila 55 kilometre uzunluğunda. Derinliği en fazla 16 metre olarak ölçülüyor.

Suyun büyük oranda azalması tuz oranını yükselterek litre başına 330 grama çıkarıyor. Ölüdeniz’de bile litre başına ortalama tuz oranı 275 gram olarak ölçülüyor. Çok tuzlu alanlar da bazen göçmen kuşlar açısından tuzak oluşturuyor. Artemilerin (tuzlu suda yaşayan küçük kırmızı canlılar) de bu nedenle suda çoğalmadığı kaydediliyor. Flora (belirli bir bölgedeki bitki örtüsü) ve Fauna (belirli bir bölgedeki yetişen hayvanların tümü) yok olma tehdidi altında.

Suyun azalması gölün kurumasının kısmi bir nedeni olarak görülse de çevreciler çevrede kurulan barajların temel neden olduğunu belirtiyor. Gölün kuruması sadece Doğu Kürdistan değil aynı zamanda Türkiye ve Azerbaycan üzerinde de olumsuz etkilere yol açacak. Aktivistler milyonlarca kişinin bölgeden göç edebileceğini belirtiyor.

Geçtiğimiz 16 Ağustos’ta İran parlamentosu Urmiye Gölü’nün sulanması için fon ayrılmasını reddetti.

Tebriz ve Urmiye’deki sivil toplum örgütleri de hükümet üzerinde baskı kurmak için eylem yapmaya karar verdiler. Göl içine tedbir alınması amacıyla çok sayıda eylem organize edildiği bildirildi.

Protesto gösterileri Youtube’da da paylaşıldı:



Kaynak: ANF